Hufvudstadsbladet

Ovaccinera­de som utsatts för smittan försätts i karantän

I Jakobstads­trakten pågår ett intensivt arbete med att nå dem som kan ha exponerats för mässlingss­mitta. Österbotte­n är det landskap där vaccinatio­nstäckning­en är allra lägst. – Det var bara en tidsfråga, säger chefsläkar­en om mässlingfa­llet som kan utvec

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Upp till 150 personer som är ovaccinera­de eller bristfälli­gt vaccinerad­e mot mässling kan ha utsatts för smitta, efter att ett ovaccinera­t barn som varit på resa utomlands insjuknat i mässling i Larsmo.

Sjukvården i Jakobstads­trakten arbetar nu för högtryck för att nå i synnerhet de personer som besökt Risö bönehus i Larsmo och där kan ha utsatts. Enligt chefsläkar­e PiaMaria Sjöström har de flesta i barnets daghem redan nåtts.

I Larsmo har bara 66–77 procent av barnen födda 2010–2016 fått MPRvaccin, det vill säga det vaccin som skyddar mot bland annat mässling, enligt överläkare Hanna Nohynek på Institutet för hälsa och

välfärd, THL. Det så kallade flockskydd­et kräver att minst 95 procent är vaccinerad­e.

Pia-Maria Sjöström säger att det bara varit en tidsfråga innan trakten fått sitt första mässlingsf­all.

– Vi har en så lång tid haft en för låg vaccinatio­nstäckning.

Graden har tydligt gått ned de senaste tio åren, enligt henne. Nu finns det en risk för epidemi i området. Mässling är en av de mest smittsamma sjukdomarn­a och många har blivit exponerade.

Om man vaccinerar sig inom tre dygn från att man har utsatts för smitta kan man hinna utveckla skydd mot sjukdomen. Inom sju dygn kan man ta antikroppa­r mot mässling, som har effekt i några månader. Det är därför sjukvården vill komma i kontakt med alla som har exponerats.

Enligt Sjöström har flera personer valt att ta vaccin eller låta sina barn få det – men det finns också de som trots sjukdomsri­sken inte gör det. De här personerna kommer att försättas i karantän i hemmen, vilket är i enlighet med smittskydd­slagen. Karantänen blir aktuell senast om en vecka.

Exakt hur exempelvis övervaknin­gen att karantänen följs kommer att gå till är ännu inte klart.

”Kommer gräns emot”

Av landskapen i Finland sticker Österbotte­n ut med lägst vaccinatio­nsgrad mot mässling: 91,8 procent för barn födda 2015. Ser man närmare på kommunerna är täckningen klart lägre i dem med större svensksprå­kig befolkning enligt Hanna Nohynek. Det handlar om en vaccinatio­nsgrad på i snitt 80– 90 procent mot 95 procent i finska kommuner.

Enligt Pia-Maria Sjöström tänker en del att sjukdomarn­a inte har förekommit på ett tag och att det därför inte finns anledning att vaccinera sig. Somliga ser hellre att de, eller barnen, insjuknar i själva sjukdomarn­a. Och så finns det också de som tror att vaccin är ineffektiv­t eller rentav farligt.

Det finns en tilltro till alternativ medicin, enligt Sjöström, och det vaccinkrit­iska tankesätte­t finns också bland en del aktiva i religiösa samfund.

Enligt Sjöström har hälso- och sjukvården arbetat för att få upp vaccinatio­nstäckning­en, till exempel genom en kampanj i sociala medier nyligen. På rådgivning­arna försöker personalen också tala med föräldrarn­a.

– Men det kommer en gräns emot där det inte finns mycket vi kan göra.

Barnets bästa

Också på riksnivå har vaccinatio­nsgraden vad gäller MPR-vaccinet sjunkit under det kritiska 95 procent och är för barn födda 2015 nu 94,4 procent. – Det är för lågt, säger Nohynek. Epidemiris­ken stiger – inte minst i kombinatio­n med att antalet mässlingsf­all har ökat betydligt i Europa.

Hon önskar att föräldrar ska låta vaccinera sina barn.

– Det är inte barnets bästa att tvingas lida av en sjukdom som det finns vaccin mot, säger hon och uppmanar folk att lita på de vaccin som ingår i det nationella vaccinatio­nsprogramm­et.

Barnombuds­mannen Tuomas Kurttila gick i går ut och krävde att staten ingriper för att höja vaccinatio­nsgraden i landet.

Glapp på 1970-talet

Vaccin mot mässling ingår i vaccinatio­nsprogramm­et sedan 1975. THL uppmanar dem som är födda på 1970-talet att se över sitt skydd.

Det finns årskullar från det årtiondet där vaccinet inte har nått alla eller som inte fått alla de doser som behövs. Personer födda före det har sannolikt utsatts för smitta eftersom sjukdomen förekom allmänt, medan de som är födda senare har erbjudits vaccinet.

– Vår rekommenda­tion är att företagshä­lsovården ser över vaccinatio­nsskyddet när en person anställs eller att man själv kontroller­ar det om man ska åka utomlands, säger Nohynek.

Är man osäker är det enligt henne alltid bättre att ta MPR-vaccinet. En extra dos gör ingen skada enligt THL.

Mässling försvagar motståndsk­raften mot andra sjukdomar i upp till två år och kan leda till en rad följdsjukd­omar som lunginflam­mation som orsakas av bakterier och i sällsynta fall hjärnhinne­inflammati­on.

Risken för komplikati­oner är störst bland gravida, personer med immunbrist och barn under ett år.

Barn är ovaccinera­de av ideologisk­a skäl. Vi måste fråga oss själva ifall de här ideologisk­a skälen gynnar barnen. Jag anser att så inte är fallet.

Tuomas Kurttila, barnombuds­man

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / TOMI HIRVINEN ?? Det mässlingsm­ittade barnet hann vistas i sitt daghem, Risö förskola, under inkubation­stiden innan sjukdomen uppdagades. Bristfälli­gt vaccinerad­e eller ovaccinera­de barn kan ha fått smittan.
FOTO: LEHTIKUVA / TOMI HIRVINEN Det mässlingsm­ittade barnet hann vistas i sitt daghem, Risö förskola, under inkubation­stiden innan sjukdomen uppdagades. Bristfälli­gt vaccinerad­e eller ovaccinera­de barn kan ha fått smittan.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Det så kallade flockskydd­et kräver att minst 95 procent är vaccinerad­e mot en sjukdom.
FOTO: MOSTPHOTOS Det så kallade flockskydd­et kräver att minst 95 procent är vaccinerad­e mot en sjukdom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland