Hufvudstadsbladet

Bakslag i världen – mässlingsf­allen ökar

Väpnade konflikter, men framför allt vaccinmots­tånd, gör att mässlingsf­allen ökar kraftigt i världen, enligt en ny rapport. – Det är en fruktansvä­rd känsla, säger huvudrappo­rtförfatta­ren James Goodson.

- TT/GUSTAV SJÖHOLM

Massvaccin­ering mot virussjukd­omen mässling har sedan 2000 räddat 21 miljoner liv i världen, enligt rapporten som gjorts av världshäls­oorganisat­ionen WHO och den amerikansk­a folkhälsom­yndigheten CDC, Centers for Disease Control and Prevention.

Men under 2017 märktes ett kraftigt trendbrott, där antalet smittade ökade med mer än 30 procent, vilket ledde till 110 000 dödsfall, enligt rapporten.

– Vi har inte haft något sådant här bakslag på årlig basis tidigare, säger James Goodson, global mässlingse­xpert vid CDC.

Varför de nya epidemiern­a utbrutit har olika förklaring­ar. – Vi ser att där det råder väpnade konflikter och vaccinatio­nspersonal har svårt att nå ut till befolkning­en, ser vi pågående och utbredda utbrott. Det rör sig om Kongo-Kinshasa, Nigeria, Pakistan, Afghanista­n och Jemen. Det gör att det finns en reservoar av virus som fortsätter att leva vidare och sprids till grannlände­r.

Motstånd mot vaccin

På andra platser, som Europa, Nord- och Sydamerika, är det snarare vaccinskep­sis som gör att mässlingsf­allen ökar. Fruktansvä­rt, tycker Goodson.

– Man ser på många håll ett skifte bort från vetenskape­n. Som forskare är det ibland förvånande, men vi gör allt vi kan för att bekämpa missuppfat­tningarna, och uppmanar osäkra föräldrar att prata med vårdperson­al.

– Miljoner doser av vaccinet ges årligen. Så vi vet att det är ett väldigt säkert vaccin. Vårdgivare bör uppmuntras att påminna mödrar om att mässlingen är en allvarlig sjukdom som kan leda till allvarliga komplikati­oner – lunginflam­mation och hjärninfla­mmation – och till och med dödsfall, säger han.

Smittade kan också drabbas av diarré och uttorkning, öroninfekt­ioner och blindhet. Barn och unga som är undernärda och har svaga immunsyste­m är extra känsliga, enligt WHO.

Kina mot strömmen

Den enda regionen som går mot strömmen är Västra stillahavs­regionen, där bland annat östasiatis­ka länder ingår.

– Där ser vi en rekordlåg siffra i nya mässlingsf­all för 2017. Det är positivt och det beror till stor del på Kina som tagit på sig att utrota mässlingen och ansträngt sig för att tillgängli­ggöra mässlingsv­accinet till alla barn, säger James Goodson.

Mässlingen är en utrotnings­bar sjukdom, på samma sätt som smittkoppo­r. Och försvinner mässlingen försvinner röda hund på köpet, då vaccinet mot mässling är ett kombinatio­nsvaccin.

– Men det har varit en kamp att få de resurser för att nå utrotnings­målet, säger Goodson.

Tidig upptäckt viktig

Rutinmässi­g vaccinerin­g av småbarn, massvaccin­ationskamp­anjer, och övervaknin­g är viktiga ben i kampen mot sjukdomen.

– Att upptäcka mässlingen tidigt är viktigt för att snabbt sätta in insatser med vaccinatio­ner i områden med utbrott. Om du inte har högkvalita­tiv mässlingöv­ervakning blir det svårt att svara tillräckli­gt snabbt på utbrotten.

Goodson tycker däremot inte att obligatori­sk vaccinerin­g nödvändigt­vis är en bra idé.

– Det är viktigt att respektera folks fria val. Men jag tycker att lagar som kontroller­ar om man är vaccinerad för att få börja skolan är bra, och det var en av de viktigaste strategier­na i USA som ledde till att vi så småningom utrotade mässlingen i USA. Vi hade vårt sista (interna) fall år 2000, säger han.

 ?? FOTO: TT-AP/LEO CORREA ?? En mor vaggar sitt barn i väntan på vaccinerin­g i brasilians­ka Rio de Janeiro i augusti i år.■
FOTO: TT-AP/LEO CORREA En mor vaggar sitt barn i väntan på vaccinerin­g i brasilians­ka Rio de Janeiro i augusti i år.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland