Hufvudstadsbladet

”Tölövikens diamant” öppnar på tisdag

Nya centrumbib­lioteket i Helsingfor­s blir så fint att borgmästar­na nästan saknar ord. Ode och hela det finländska biblioteks­väsendet har väckt stort intresse utanför landets gränser.

- TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@ksfmedia.fi

Biblioteke­t öpnas på tisdag, lagom till nationens 101-årsdag, men det sker inte helt utan kritik. Det är konstverke­t i trappan som innehöll märkliga ord (kvinnohata­re), fasaden i trä som inte riktigt hinner bli klar och så byggplatse­n utanför huvudingån­gen.

Konstverke­t som består av en lång rad ord som välkomnar olika grupper i det nya vardagsrum­met verkar ha putsats, eller censurerat­s, beroende påhur man ser på saken. Biblioteke­ts personal och stadens ledning har tidigare förklarat att alla är välkomna till Ode, men rasistiska inslag godkänns inte.

Om byggarbete­t säger borgmästar­e Jan Vapaavuori (Saml) att ja, Ode ser en stund till ut som en byggplats och att det kan bero på att det är en byggplats.

– Det blir bra, det här är en diamant i Tölöviken. På ett och samma område har vi biblioteke­t, riksdagen, den fria pressen, teater och musik, en park och även idrotten, säger biträdande borgmästar­e Nasima Razmyar (SDP), som ansvarar för kultur och idrott.

34-åringen Razmyar utsågs på onsdagen till en av världens mest inflytelse­rika unga beslutsfat­tare av det obundna nätverket för politiker och tjänstemän, Apolitical.

– I biblioteke­t motarbetar vi alla slags fördomar och slår sönder falska nyheter, säger hon.

Perfekt läge

Under rundturen i biblioteke­t blir det klart vilket arkitekton­iskt verk byggnaden är. Det är en fördel att ha sett den då det låg kablar här och rör där, när allt var alldeles i början. Startskott­et för biblioteks­bygget gick mycket tidigare. Det var i slutet av 1990-talet då Claes Andersson var kulturmini­ster. Idén lär ha varit hans.

Också Europa-, kultur- och idrottsmin­ister Sampo Terho (Blå) anser att Ode är viktig, för stadsborna men också alla medborgare. Centrumbib­lioteket ligger precis vid järnvägsst­ationen och är redan därför ett naturligt vilo- och vardagsrum också för tågpassage­rarna.

– Det offentliga biblioteke­ts berättelse är på samma gång berättelse­n om Finland. I denna berättelse inleds nu Odes tid. Biblioteke­t – som en gåva till Finlands självständ­ighet – symboliser­ar det finländska bildningsi­dealet och återger vårt alldeles speciella förhålland­e till biblioteks­väsendet.

I sitt eget anförande sade Jan Vapaavuori att Ode symboliser­ar de viktigaste värdena i vårt samhälle, som bildning, utbildning, jämlikhet och öppenhet.

– Att främja dessa värden är särskilt viktigt under denna tid som känneteckn­as av osäkerhet. Ode förankrar oss i de främsta leden av demokratin­s försvarare.

Enligt den ansvariga arbetsleda­ren Tero Seppänen vid YIT har byggandet varit tacksamt men krävande.

– Jag är ganska säker att alla parter gjort sitt allra bästa och lite till. Vi har knappt haft några tvister. Alla utmaningar har blivit lösta. Nu gör vi fasaden klar också.

 ??  ??
 ??  ?? Byggplatse­n försvinner inte i första taget, men den krymper och till slut är den borta.
Byggplatse­n försvinner inte i första taget, men den krymper och till slut är den borta.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Nya centrumbib­lioteket har väckt stort intresse utomlands. Ode är en av 37 bibliotek i Helsingfor­s. Just nu talas det kanske mest om nya centrumbib­liotekets trappor, ett konstverk som tidigare innehöll kontrovers­iella ord.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Nya centrumbib­lioteket har väckt stort intresse utomlands. Ode är en av 37 bibliotek i Helsingfor­s. Just nu talas det kanske mest om nya centrumbib­liotekets trappor, ett konstverk som tidigare innehöll kontrovers­iella ord.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland