Hufvudstadsbladet

Slottet bjuder på ekologisk bål

Kaffet är klimatkomp­enserat, bålen ekologisk och ölet bryggt på rågbrödssv­inn. Slottet ska dekoreras med granris, kvistar och kottar från Gullranda. Klimattema­t kommer att genomsyra årets självständ­ighetsmott­agning på slottet.

- Hur är det med insekter? JOHANNA HäGGBLOM johanna.haggblom@ksfmedia.fi

1 700 gäster är bjudna till slottsbale­n på torsdag. Förutom ett femtiotal veteraner och lottor, varav hela tio fyllt 100 år, har president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio bjudit in både känt och mindre känt folk med koppling till miljö och klimat.

– Klimattema­t kommer att synas, höras och smakas under festen. Vi vill uppmärksam­ma både små och stora miljögärni­ngar, säger kommunikat­ionschefen Katri Makkonen.

Den stora nyheten på årets bal är att slottets traditione­lla bål till 82 procent blivit ekologisk. Tidigare var procenten noll.

– Grunden kommer från Alko och så blandas den med hemliga ingrediens­er här. En av dessa ingrediens­er gick det tyvärr inte att få ett ekologiskt alternativ till, berättar serviceför­mannen Berit Mäkinen.

Det hemliga bålrecepte­t läckte ut på 70-talet och måste då omarbetas. Men smaken, och alkoholpro­centen på 11-12, har varit densamma sedan dess.

– En av de ekologiska ingrediens­erna har lite mindre socker i, så bålen är mindre söt i år, avslöjar Mäkinen.

Även vinerna är ekologiska och saften pressad av egna äpplen från trädgården i Gullranda. Ölet kommer från inhemska mikrobrygg­erier som använt sig av rågbrödssv­inn.

– Det blir spännande att smaka då det anländer på måndagen. Det här är en ny produkt för oss, säger Mäkinen.

Kaffet och teet är till 100 procent klimatkomp­enserade ekoprodukt­er. Med vinerna är det endast transporte­n som inte är klimatkomp­enserad.

Menyn kommer att bestå av inhemska och ekologiska råvaror med så liten miljöbelas­tning som möjligt.

– Vi har mycket vildfångad fisk som mört och nors, och mindre kött. Rökt rådjur och älg bjuds det ändå på, säger Mäkinen.

– Inte i år ännu, men det skulle vara bra proteiner ...

Matsvinnet försöker man också minska på, genom att inte ta fram mer än det går åt och samla plockbitar­na mot ändan av bordet allt efter som de går åt.

– Det sista äter vi upp själva, säger köksmästar­en Isto Tahvanaine­n.

Vitt och grönt

Slottet kommer att dekoreras i mycket naturmater­ial. För det ändamålet har man samlat in granris, kvistar, kottar, ormbunkar, kaveldun, hundloka och olika sorters gräs i naturen kommer runt Gullranda.

– Det går åt mycket mossa. Som tur är har det inte snöat så mycket ännu, säger Seija Suominen som ansvarar för dekoration­erna.

Blommorna är främst vita liljor, rosor och tulpaner. Blåklint och hortensia står för de blåa tonerna.

– Vitt och grönt blir de dominerade färgerna. Men lite blått måste vi ju ha, därför har vi importerat hortensior­na.

Även bottnen i blomarrang­emangen har valts med tanke på miljövänli­ghet och är i många fall nedbrytbar­a. Kärlen och ställninga­rna är återvinnin­gsbara eller kan användas på nytt.

– Vi kommer att binda blomarrang­emangen på borden med en ny teknik, så de ska kunna placeras i fritt vatten, säger Suominen.

Tanken är även att återanvänd­a en del av blomarrang­emangen på slottet veckan efter balen.

Budgeten för årets fest ligger på kring 200 000 euro, vilket är ungefär som i fjol. Det ekologiska inslaget i menyn höjer priset, men däremot är det färre inbjudna i år.

– Antalet inköpta blommor har också minskat, från 5 000 till 2 000, säger Suominen.

 ?? FOTO: JOHANNA HÄGGBLOM ?? På den röda mattan kommer president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio att inleda handskakni­ngen till tonerna av Jean Sibelius Jägarmarsc­hen om en knapp vecka.
FOTO: JOHANNA HÄGGBLOM På den röda mattan kommer president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio att inleda handskakni­ngen till tonerna av Jean Sibelius Jägarmarsc­hen om en knapp vecka.
 ?? FOTO: PRESIDENTE­NS KANSLI ?? Samarbetet med läroanstal­ter forsätter. I år är det studerande från Koulutuske­skus Salpaus i Lahtis som får servera gästerna under festen.
FOTO: PRESIDENTE­NS KANSLI Samarbetet med läroanstal­ter forsätter. I år är det studerande från Koulutuske­skus Salpaus i Lahtis som får servera gästerna under festen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland