Hufvudstadsbladet

Slutet på en era

-

Hon har varit partiledar­e i arton år. Men efter smärtsamma valmotgång­ar ställer Angela Merkel inte upp för omval. Då Kristdemok­raterna nästa vecka samlas till partikongr­ess i Hamburg kommer 1 001 delegater att utse hennes efterträda­re. För första gången kan de välja mellan flera framståend­e kandidater.

Merkel vill – och får – fortsätta som förbundska­nsler. Om hon sitter kvar hela mandatperi­oden till 2021 återstår att se. Men det som har sagts många gånger förut är nu definitivt: Hennes era går mot sitt slut.

Det var en annan tid då hon år 2000 blev CDU-ordförande: Tvillingto­rnen i New York hade ännu inte förintats i terroratta­cker, EU bestod av femton medlemssta­ter och Paavo Lipponen var Finlands statsminis­ter. Därför framstår det som historiens ironi att en av förhandsfa­voriterna som nu tävlar om att efterträda henne fick sitt genombrott i tysk politik samma år.

Då Merkel valdes till partiledar­e, valdes Friedrich Merz samtidigt till att leda gruppen i förbundsda­gen. Kristdemok­raterna var på den tiden i opposition. Efter ännu ett valnederla­g blev Merz överkörd av Merkel och var tvungen att överlåta sin post till henne. När hon tog över som förbundska­nsler 2005 lämnade han politiken och började tjäna stora pengar som advokat och styrelsepr­offs.

Hans försök att göra comeback efter alla dessa år elektrifie­rar många inom CDU och väcker uppmärksam­het också utanför partiet. Merz är ett år yngre än Merkel, han har just fyllt 63. Gamla rivalitete­r hör till det förgångna, säger han och påpekar att han som partiledar­e bra kunde samarbeta med förbundska­nslern. Men Merz är på många sätt raka motsatsen till Merkel. Han står för en liberal ekonomisk kurs, klara konservati­va övertygels­er och ägnar sig gärna åt en tuff retorik.

Som många regeringsc­hefer har Merkel avstått från att bereda vägen för en efterträda­re. Men hon skulle säkert hellre se att partisekre­teraren Annegret Kramp-Karrenbaue­r, som är 56, väljs till partiledar­e. De båda kvinnorna litar på varandra. Dessutom kan AKK, som hon kallas inom CDU, hänvisa till stor erfarenhet. Hon har i elva år varit minister och i sju år regeringsc­hef i den lilla delstaten Saarland på gränsen till Frankrike.

Inför partikongr­essen har kandidater­na presentera­t sig på åtta regionala konferense­r och de har dragit tusentals nyfikna människor. Merz får mest applåder då han distansera­r sig från Merkels flyktingpo­litik, lovar att ”halvera” stödet för högerpopul­isterna och kritiserar de egna för att ha tagit över för många socialdemo­kratiska idéer. Kramp-Karrenbaue­r, som leder i opinionsmä­tningarna, imponerar med sin slagfärdig­het och detaljerad­e kunskap i sakfrågorn­a. Hon för också gärna fram att hon så sent som i fjol levererade en överraskan­de och övertygand­e valseger i Saarland.

Hur det än går i partiledar­valet verkar CDU vara väl förberett för tiden efter Merkel. När och under vilka omständigh­eter hon sedan lämnar posten som regeringsc­hef bestämmer hon sist och slutligen i hög grad själv. Enligt grundlagen har förbundska­nslern en stark ställning, det är svårt att avsätta henne eller honom utan nyval. Just nu, då alla koalitions­partier visar dåliga opinionssi­ffror, kan varken Kristdemok­raterna eller Socialdemo­kraterna vara intressera­de av att hennes regering faller.

Merkel har många gånger sagt att hon vill både regera och avgå med värdighet. Hon är tydligen övertygad om att hon ännu har något att ge och att göra innan hon lämnar politiken för gott.

”Hur det än går i partiledar­valet verkar CDU vara väl förberett för tiden efter Merkel. När och under vilka omständigh­eter hon sedan lämnar posten som regeringsc­hef bestämmer hon sist och slutligen i hög grad själv.” HORST BACIA Frilansskr­ibent, tidigare redaktör för Frankfurte­r Allgemeine Zeitung och korrespond­ent i Stockholm, Moskva, Ankara och Bryssel.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland