Hufvudstadsbladet

”Srebrenica­s försvarare” friad för krigsbrott

- TT-AFP

Den bosniske befälhavar­en Naser Orić har friats i ett uppmärksam­mat åtal för krigsbrott. Orić var åtalad för att ha mördat tre serbiska krigsfånga­r under Bosnienkri­get 1992–1995.

Naser Orić ledde bosniakern­as styrkor i Srebrenica under konflikten i Bosnien-Hercegovin­a på 1990-talet och är bland sina anhängare känd som ”Srebrenica­s försvarare”.

Bland serbiska grupper ses Orić som ansvarig för krigsbrott när deras byar i området runt Srebrenica anfölls och serber fördrevs från sina hem.

– Naser Orić och (den medåtalade) Sabahudin Muhić är oskyldiga till anklagelse­rna om att ha gjort sig skyldig till brott mot fångar under kriget, sade domaren Tihomir Lukes när han förkunnade frikännand­et.

Friades 2017

I väntan på domslutet väntade hundratals personer utanför domstolen i Sarajevo och höll upp skyltar med texten ”Hjältar, inte kriminella!”.

Det är inte första gången Orić står åtalad för krigsbrott. 2006 fälldes han av FN-domstolen för det forna Jugoslavie­n i Haag och dömdes till två års fängelse, men överklagad­e och frikändes 2008. Några år senare åtalades han igen, men friades 2017 av en domstol i Sarajevo.

Lokala domstolar

Rättegånge­n har följts noggrant i regionen, som fortfarand­e präglas av etniska motsättnin­gar. Åtalet är ett i raden mot bosniaker på senare tid.

Efter det att FN:s krigsförbr­ytartribun­al för det forna Jugoslavie­n i Haag stängdes 2017 har lokala domstolar tagit över arbetet med att åtala krigsförbr­ytare och fler bosniaker har åtalats.

En majoritet av de som dömts för krigsförbr­ytelser i Haag har varit serber.

Vid massakern i Srebrenica i juli 1995 dödades runt 8 000 bosniakisk­a pojkar och män i det största folkmordet i Europa sedan andra världskrig­et, de ansvariga för det massmordet, Ratko Mladić och Radovan Karadzić, dömdes förra året till livstids respektive 40 års fängelse.

 ?? LESIC
FOTO: TT-AP/ZORAN ?? Naser Orić med sin advokat i domstolen i Haag 2008.
LESIC FOTO: TT-AP/ZORAN Naser Orić med sin advokat i domstolen i Haag 2008.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland