Hufvudstadsbladet

Bryssel ute på villovägar

-

brexit Nils Torvalds vittnar (HBL 24.11) tydligt om hur verklighet­sfrämmande Europaparl­amentet, där han sitter, har blivit. Han låter oss att förstå att engelsmänn­en eller åtminstone en stor del av deras politiker är dumma i sin brexitiver och att de driver en politik som drabbar Storbritan­nien värst.

Möjligen drabbar deras politik landet självt, men Storbritan­nien kommer nog att klara sig. Man har en egen valuta vars värde kan justeras enligt det som passar bäst för landet. Detta har inte de länder som har valt euron. Torvalds nämner inte med ett ord de problem som kan drabba EU ifall Storbritan­nien faktiskt lämnar unionen.

Jag läste brittiska Financial Times (FT) dagligen under de trettio år jag var verksam i bankvärlde­n. FT var ytterst kritisk till europrojek­tet och tidningen argumenter­ade ganska tydligt att den gemensamma valutan inte kommer att klara den mångfald som Europas länder utgör. När euron inte kollapsade 2009, såsom FT förespråka­de, slutade jag att läsa tidningen, men innan dess hann

jag få en uppfattnin­g om hur engelsmänn­en tänker.

Engelsmänn­en är ytterst pragmatisk­a och de tycker om att slå vad. Allt som gäller framtiden är i princip spekulatio­n och vadslående. Också allt som bankväsend­et sysslar med är spekulatio­n och ett slags vadslående om framtiden. Inte att undra på att bankverksa­mheten är Storbritan­niens största och viktigaste industri. Engelsmänn­en är fortfarand­e övertygade om att euron inte kommer att klara sig.

De anser också att Italien inte kommer att klara sin nuvarande kris. Genom sina finansiell­a operatione­r kommer britterna själva att bidra till att följden av den italienska krisen blir att euron kollapsar. Som medlem av Europaparl­amentet och därmed delansvari­g för EU:s framtid borde Torvalds i första hand bekymra sig om unionens framtid och inte om Storbritan­nien. JUUSO SALOKOSKI senior banker, Helsingfor­s svar Juuso Salokoski sysslar med någonting som var ganska populärt under skoltidens debatter: man angrep

motståndar­en för någonting man hävdade att denne hade sagt. Det är för fullvuxna människor lite billigt.

Salokoski påstår att jag skulle ha hävdat att engelsmänn­en och deras politiker är dumma. Den beskyllnin­gen är helt gripen ur luften. Eventuellt hävdar jag att Förenade kungariket har målat in sig i ett hörn och att det beror på historiska belastning­ar och på ett politiskt system (”first-by-the-post”), som genomgåend­e förefaller leda till en olycklig och ganska svartvit politisk och ideologisk uppdelning. Den här samhällskl­yvningen ser vi i många sammanhang där det anglosaxis­ka systemet dominerar.

Kring Förenade kungariket­s alla systematis­ka problem finns det en riklig litteratur. Den omfattar den brittiska reträtten från områdena öster om Suez, den omfattar Suez-krisen, pundets reträtt och inte minst den besvärliga processen kring medlemskap­et i EU.

Processen finns beskriven i ”The Official History of Britain and the European Community”. Det tredje bandet kom ut just för någon vecka sedan och inleds med ett talande citat: ”’Förenade kunga-

riket är i Europa för gott’, skrev The Times på morgonen lördagen den 7 juni 1975, och det återgav den allmänna inställnin­gen. Med en två tredjedels majoritet hade brittiska folket i en folkomröst­ning två dagar tidigare röstat för att stanna i Europeiska Gemenskape­n, som deras land två år tidigare hade anslutit sig till.”

Med folkomröst­ningar får man alltså lite olika resultat. Vilket resultat som är det ”riktiga” kan inte avgöras med omröstning­ar.

Salokoskis resonemang om det lyckliga i en egen valuta är lika välkänt som felaktigt. Europas valutaprob­lem från 1960-talet framåt pekar på en återkomman­de obalans. För att bevara balansen skulle Tyskland (och Nederlände­rna) med jämna mellanrum revalvera, de övriga devalvera. Processen skuffade de devalveran­de länderna allt lägre ner i värdekedja­n och skapade just de strukturel­la problem EU nu försöker lösa genom att tvinga fram en hållbar finanspoli­tik. Att det inte alltid är vare sig tacksamt eller lätt visar dagens italienska kris. NILS TORVALDS I dag-kolumnist

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland