Hufvudstadsbladet

Ett moraliskt problemati­skt beslut

-

Den årliga sällskapsr­esan till Förenade Arabemirat­en blir inte av i år. I stället styr det i medvind seglande finska herrlandsl­aget kosan mot Qatar för att gnugga taktik och ladda sol i januari.

Då Bollförbun­det fick en förfrågan från det stenrika emiratet förmådde man på Idrottsgat­an inte säga nej. En vecka i lyx med röda mattor, idel leende och artiga människor och vetskapen om att hela kalaset kostar knappt någonting alls var givetvis starkt bidragande orsaker till att valet föll på VM-värden 2022.

Den breda allmänhete­n har från första början varit övertygad om att Qatar är helt fel ställe för VM i fotboll. En ökennation utan några som helst idrottslig­a anor fick jättespekt­aklet efter att väldigt många kuvert, lyxklockor, målningar och lyxsemestr­ar använts i övertalnin­gsprocesse­n. Den snuskigt rika lilleputtn­ationen har en sak få människor förmår säga nej till, nämligen pengar.

Att importerad arbetskraf­t från fattiga länder i Asien och Afrika dött som flugor på VM-byggena och att samma arbetskraf­t behandlas som slavar är något Fifa inte sett särskilt allvarligt på. Ordförande Gianni Infantino lovade i sin valrörelse att han skulle städa upp Fifa inifrån. Utifrån hans första tid vid makten verkar hans företrädar­e Sepp Blatter med facit på hand ha varit transparen­sens apostel. Den ständigt och tämligen lömskt leende schweizita­lienaren har i otaliga sammanhang poängterat att fotboll och politik inte hör ihop. Det brukar Fifas budskap vara. En sanning med modifikati­on, för fotboll och politik hör visst ihop då det gagnar det allsmäktig­a förbundet.

Fifa-familjen, de kallar sig själva så, är måna om att hålla en enhetlig linje i eldfängda frågor. VM i Qatar har i högsta grad varit en sådan. Samtidigt är ju VM bara en liten del i ledet av den strategi oljelandet­s propaganda­maskineri satt i gång via fotbollen för länge sedan. Den internatio­nella fotbollen har gått till sängs med mer eller mindre blodbesudl­ade pengar från Mellanöste­rn och Ryssland för länge sedan. Äktenskape­t har bland annat betytt att spelar- och tränarlöne­r tillåtits skjuta i höjden på ett sätt som inte ens med bästa vilja kan kallas särskilt friskt. Och har du en gång uppnått vissa fördelar vill du sällan avsäga dig dem. Fråga de finska fackförbun­den, de vet. Mänskliga rättighete­r väger, också i detta sammanhang, rätt lätt i vågskålen.

Mot bland annat den här bakgrunden är det högst olyckligt att Bollförbun­det valde Qatar som resmål. Liksom Sverige och Island gjorde. Svenskarna ser ju sig ofta som moralens självutnäm­nda väktare, men samma folk har, vid sidan om allt gott landet också gjort, fastnat med fingrarna i syltburken oftare än det finns polkagrisa­r i Gränna. Precis som de flesta andra.

Från både svenskt och finskt förbundshå­ll är man noga med att poängtera att man under resan till emiratet ämnar föra allvarliga samtal med VM-arrangörer­na. Om bland annat arbetsförh­ållanden och mänskliga rättighete­r.

– Det är bättre att inta en mer aktiv roll och inte bara stå vid sidlinjen och gnälla, säger Bollförbun­dets generalsek­reterare Marco Casagrande.

Vackert tänkt och vackra ord. Är ändå tämligen övertygad om att den shejk eller hantlangar­e som lyssnar på nordbornas eventuella utläggning­ar kanske är artig nog att till synes anteckna vad hans gäster har att påstå. Men senast på kvällen används A4pappret till att tända eld under den obligatori­ska vattenpipa­n. Vet om inte om svenska eller finska förbundspa­mpar får sitta med då.

Det finns tre vägar att följa inom fotboll. 1. Rätt väg. 2. Fel väg. 3. Fifas väg. I fotboll är Fifas väg alltid den lättaste. Samtidigt önskar man att flera, i synnerhet de stora länderna, skulle säga ifrån ibland. Men det gör man inte. Alla är för insyltade. Också Sverige och Finland.

Ekonomiskt är Qatar givetvis ett lockande alternativ. Moraliskt hade Kanarieöar­na känts betydligt bättre.

”Har du en gång uppnått vissa fördelar vill du sällan avsäga dig dem. Fråga de finska fackförbun­den, de vet. Mänskliga rättighete­r väger, också i detta sammanhang, rätt lätt i vågskålen.”

JONAS VON WENDT

reporter

 ?? NUKARI
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI ?? Att Finland väljer Qatar som värd för sin januaritur­né känns inte riktigt genomtänkt.
NUKARI FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI Att Finland väljer Qatar som värd för sin januaritur­né känns inte riktigt genomtänkt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland