Hufvudstadsbladet

Mer än bara en seger

- FILIP SAXéN

De finländska damerna stod för en rätt ofinsk handbollsi­nsats då laget hämtade in underläge flera gånger för att till slut avgöra matchen mot Färöarna under de sista tio minuterna. Gångerna är för många för att räkna då man fått uppleva motsatt situation i finländsk handboll.

Att det unga och rätt orutinerad­e laget inte visar någon som helst nervositet utan främst ser ut att njuta av att få chansen att avgöra visar att det inte bara finns kvalitet och talang i laget – det finns också en enorm vilja, en stark tro på sig själva och enorma vinnarskal­lar i laget.

– Det är otroligt starkt att visa upp en sådan kampvilja och ett så starkt försvar som vi gör i andra halvleken. Det kändes lite nervöst i första halvlek och vi vet att vi kan bättre än vad vi presterade då. Det blir en riktigt kämpamatch som vi klarar av att vinna, säger tränaren Tommy Suoraniemi.

– Att komma tillbaka på det där sättet efter den tuffa första halvleken berättar en hel del om laget.

Då Färöarna hade en tvåmålsled­ning i andra halvleken syntes det ingen som helst oro eller panik i det finländska laget. Spelarna satt fokuserade på bänken, de som var på planen peppade varandra, bet ihop lite extra och höjde sig ytterligar­e en nivå.

Man spelade med en stigande trend i matchen, man visste att Färöarna är ett lag som man ”ska” slå och man lät inte den något darriga första halvleken påverka spelet och man visade att unga spelare kan spela rutinerat också då insatserna ökar.

Ellen Voutilaine­n gjorde ett jättejobb i försvaret, Emma Aarnio satte de viktiga målen med enorm kyla och resten av laget stod för en stark kollektiv insats där Jenna Lohi Peltolas starka målvaktssp­el spred ett lugn i defensiven.

Det unga landslaget spelade sin första tävlingsma­tch på ett och ett halvt år. Att man i det läget klarar av att vända underläge till seger och spela med en stigande trend och vara bäst då det gällde bådar gott inför framtiden. Segern över Färöarna var mer än bara en seger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland