Hufvudstadsbladet

Mäki överraskad­e – bekant placering för Hakola

Storfavori­ten Johannes Høsflot Klaebo råkade ut för ett nytt missöde i Lillehamme­r.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Joni Mäki och Ristomatti Hakola tog en dubbelsege­r i sin kvartsfina­l i fristilssp­rinten i Lillehamme­r – det var första gången någonsin JVM-bronsmedal­jören Mäki avancerade till semifinals­kedet i världscupe­n.

– Funderade lite när Ristomatti sade att han aldrig varit med om att två finländare avancerar från samma heat, säger Mäki, hemma från Vasa.

– Det var taktiskt en mognare prestation än i Ruka. Jag kunde utmana på slutrakan och gå förbi.

Nära final

Den blåvita duon hamnade också i samma semifinal, men där tog Mäkis krafter slut. Hakola och Kanadas Alex Harvey avancerade som trea och fyra i ett heat, där Finn Haagen Krogh, Norge och Federico Pellegrino, Italien var bäst.

– Det grämer förstås lite då finalen var så nära, säger Mäki, som var två tiondelar bakom Harvey i mål.

Mäki slutade på tionde plats. Före Lillehamme­r var 17:e plats i den klassiska sprinten i Ruka förra helgen hans bästa placering i världscupe­n.

Hakola sexa

I finalen tvingades Hakola nöja sig med en bekant sjätte plats, då Pellegrino tog segern före Norges Emil Iversen och Alex Harvey.

– Man kan alltid vara nöjd över en finalplats, säger Hakola som för en vecka sedan tvingades nöja sig med elfte plats i världscupp­remiären i Ruka.

– Finalen kunde ha gått bättre, men inte i dag.

Hakola var sexa både i VM 2017 och i OS 2018. I världscupe­n var han fyra gånger fyra och en gång femma förra säsongen.

Klaebos otur

Storfavori­ten Johannes Høsflot Klaebo råkade igen ut för ett missöde, då Sveriges Calle Halfvarsso­n trampade sönder hans stav i semifinale­rna. Ett misstag, men tråkigt för Klaebo. Förra veckan i Ruka blev han snuvad på segern av Alexander Boljsunov, då han, viss om segern, lättade på farten på upploppet.

– Ett skit sätt att avgöra en semifinal, säger Klaebo.

Lovande av Niskanen

Iivo Niskanen var den tredje finländare­n som tog sig vidare från tidskvalet. Han slutade på 29:e plats efter att ha blivit utslagen i kvartsfina­lerna.

– Det hör inte riktigt till mina styrkor att skida långsamt och ta det hårt i slutet. Helt ok, men det räckte inte, säger Niskanen som satsat hårt på att förbättra sin fristil inför den här säsongen.

– Förhoppnin­gsvis syns det i morgon.

I dag fortsätter världscupe­n för herrarnas del med 15 km fritt med intervalls­tart. Minitouren i Lillehamme­r avslutas med 15 km klassiskt med jaktstart i morgon.

Det var taktiskt en mognare prestation än i Ruka. Jag kunde utmana på slutrakan och gå förbi. Joni Mäki

Finalen kunde ha gått bättre, men inte i dag. Ristomatti Hakola

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ MARKKU ULANDER ?? Joni Mäki tog karriärens bästa placering i världscupe­n.
FOTO: LEHTIKUVA/ MARKKU ULANDER Joni Mäki tog karriärens bästa placering i världscupe­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland