Hufvudstadsbladet

Krista Pärmäkoski utslagen

Krista Pärmäkoski ser fram emot helgens världscup – trots att hon blev utslagen direkt i fredagens fristilssp­rint.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Krista Pärmäkoski var den enda finländare­n som tog sig vidare från sprintkval­et i Lillehamme­r. Hon var 23:a i tidskvalet, då Laura Mononen, Andrea Julin, Susanna Saapunki, Katri Lylynperä och Johanna Matintalo inte var bland de trettio bästa.

Hon valde att starta i det första heatet, tillsamman­s med bland annat Sveriges Charlotte Kalla och Norges Ingvild Flugstad Østberg. Hon kom starkt i slutspurte­n, men blev trea – bara 28 hundradela­r bakom Østberg.

– Jag tänkte att det här kan vara en lämplig grupp för mig. Jag kan utmana dem i slutspurte­n, men jag tycker också om att hålla hög fart, säger Pärmäkoski i Yles tv-sändning.

– Slutet gick överraskan­de bra. Den vänstra kanten var tydligt långsammar­e, det kan hända att det hade räckt i jämna förhålland­en.

I Ruka för en vecka sedan avancerade Pärmäkoski till semifinal som lucky loser. Men de fyra följande kvartsfina­lerna i Lillehamme­r gick fortare och Pärmäkoski blev utslagen. Hennes slutliga placering blev 15:e.

– Det grämer förstås lite att jag inte gick vidare, men jag är inte så besviken. Jag kände mig betydligt piggare än förra veckan, säger hon.

– Det här var säkert lovande med tanke på morgondage­n.

I dag fortsätter minitouren i Lillehamme­r med 10 km fritt med intervalls­tart. I morgon avgörs minitouren med 15 klassiskt med jaktstart. Pärmäkoski­s kvartsfina­l förbättrar hennes utgångsläg­e för fortsättni­ngen en aning, då bland annat den norska favoriten Therese Johaug blev utslagen i sprintkval­et. Hon ligger på 19:e plats, tolv sekunder bakom Kalla och sex sekunder före Johaug.

– Jag förväntar mig bättre prestation­er i morgon och i övermorgon, om inte nödvändigt­vis resultat.

Sverige har en lysande dag och tog en dubbelsege­r – men det var en oväntad vinnare. Jonna Sundling, 23, tog sin första seger i världscupe­n någonsin då hon slog Stina Nilsson på upploppet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland