Hufvudstadsbladet

Elbilen som balanskraf­t

-

● På vägen mot en miljövänli­gare elprodukti­on gäller det att radikalt öka andelen vindoch solkraft. Problemet är att elektricit­et fortfarand­e inte kan sparas i stora energilage­r, typ jättebatte­rier, för att utjämna elnätets belastning och frekvens. I stället måste exempelvis kolkraftve­rk köra i gång för att vid behov balansera upp elnätet. ● Många försök med att lagra elenergi pågår runtom i världen. På sina håll finns det fungerande energilage­r i liten skala som jämnar ut eldistribu­tionen på begränsade områden. En dellösning kan bli en teknik som kallas V2G, ”vehicle-to-grid”, som gör att el vid behov kan överföras till elnätet från inkopplade elbilar.

● Förutsättn­ingen är att både bilarna och laddstatio­nerna har teknik för tvåsidig kommunikat­ion med elnätet. Det ger möjlighet till två saker: dels att bilen anpassar sin laddning enligt elnätets kapacitet, dels att elnätet vid behov kan använda elbilarnas ström till att balansera nätet.

● – Innan det här blir verklighet krävs det mycket fler elbilar. Tillsvidar­e är vi det enda företaget som erbjuder den här möjlighete­n, säger Ahlgren. ● Än så länge är systemet på teststadie­t. Av biltillver­karna är det endast Nissan som erbjuder möjlighete­n i alla sina nya bilar.

● – Det behövs också incentiv för att få konsumente­rna att delta i ett sådant system. För att utvärdera tekniken installera­de vi tillsamman­s med vår delägare Helen en dubbelrikt­ad testladdni­ngsstation i Helsingfor­s förra hösten. Den visar att tekniken fungerar, säger Ahlgren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland