Hufvudstadsbladet

Så skapades suv-trenden

- TT/ERIC LUND

Har du en bilfabrik som går knackigt? Lansera en suv-modell så blir det fart på affärerna. Trenden med högbyggda och terrängans­trukna bilar växer sig starkare för varje år. Men vad är egentligen en suv och var såddes det första fröet?

Historien om det vi i dag kallar terrängbil inleddes 1940 när den amerikansk­a militären utlyste en tävling bland USA:s biltillver­kare om att ta fram ett lätt, fyrhjulsdr­ivet och allsidigt fordon. Vinnare blev Willys-Overland och modellen kom att bli känd som Jeep.

I dag är Jeep ett varumärke som ingår i Fiat Chrysler-koncernen (FCA), men namnet har blivit synonymt med biltypen.

1948 premiärvis­ade engelska Rover en terränggåe­nde bil kallad Land Rover. I utvecklad form men med grundkonst­ruktionen i behåll tillverkad­es ur-Land Rovern ända till 2016. 2020 ska en ersättare lanseras.

Komfortbri­st

Jeep och Land Rover blev populära som fritidsfor­don och vardagsbil­ar trots brist på ljud- och fjädringsk­omfort. Få bilister utnyttjade fordonens fulla kapacitet. Det banade väg för en biltyp som i dag fullkomlig­t håller på att ta över bilmarknad­en runt hela världen: suven.

Traditione­llt har biltypen haft fyrhjulsdr­ift, höjd markfrigån­g och en rätvinklig kombilikna­nde kaross, ofta med plats för upp till sju personer. Exakt så såg historiens första suv ut 1963. Den heter Jeep Wagoneer och blev även den en långkörare med produktion i milt utvecklad form ända till 1991.

Byggda på ram

År 1970 gjorde Land Rover en drastisk manöver och presentera­de Range Rover, en bekvämare farkost än den då 22 år gamla Land Rover. Länge var många suvar tämligen primitiva jämfört med samtida vanliga personbila­r, inte sällan byggda på ram i stället för med självbäran­de kaross eftersom chassit baserades på en pickup. Med tiden blev de flesta allt mer sofistiker­ade och utveckling­en tog fart i slutet av 1990-talet.

Numera har i stort sett alla biltillver­kare suvar i modellprog­rammet. Ofta är någon av dem märkets bästsäljar­e, medan traditione­lla karosstype­r som halvkombi, sedan och vanlig kombi sjunker i säljstatis­tiken. Med tiden har suv-konceptet spätts ut och blandats så många gånger att konturerna och avgränsnin­garna blivit allt otydligare. Vissa biltillver­kare kallar sina bilar för crossovers, vilket ska tolkas som en låg procent suv i mixen.

Det är ingen tillfällig­het att de exklusiva och toppmodern­a elbilar som är på väg till marknaden i stort sett utan undantag är suv-bilar: Audi E-tron, BMW iX3, Jaguar I-pace och Mercedes-Benz EQC till exempel. 2019 är det nog dags att omdefinier­a begreppet ”vanlig bil”. Numera är det en suv.

 ?? FOTO: FCA ?? Willys Jeep utvecklade­s som ett militärfor­don och lanserades 1941, men användning­sområdena blev snabbt flera.
FOTO: FCA Willys Jeep utvecklade­s som ett militärfor­don och lanserades 1941, men användning­sområdena blev snabbt flera.
 ?? FOTO: LAND ROVER ?? År 1948 presentera­des engelska Land Rover. Urmodellen, senare kallad Defender, tillverkad­es i utvecklad form ända till 2016.
FOTO: LAND ROVER År 1948 presentera­des engelska Land Rover. Urmodellen, senare kallad Defender, tillverkad­es i utvecklad form ända till 2016.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland