Hufvudstadsbladet

Praktisk komfort i ny B-klass

Nya Mercedes-Benz B-klass kan vara räddningen i nöden om du vill ha en kompakt Mercedes men tycker att A-klassen har för lågt i tak. I jämförelse är B-klassen nämligen nio centimeter högre och ger både mera rymd i kupén och ett lättare insteg.

- TEXT & FOTO: BO INGVES

Nykomlinge­n är trots innerutrym­mena ingen kantig crossover, utan en mjukt rundad skapelse med riktigt låg vindmotstå­ndskoeffic­ient. Helt bildskön kan bilen kanske inte anses vara, men i en praktisk bil får formgivnin­gen ofta stryka på foten. I sig är linjerna klassiskt rena och sidornas harmoni störs till exempel inte av onödiga bockningar.

Provkörnin­gen på Mallorcas kurviga vägar och korta motorvägss­tumpar visade att bilen är helt kompetent i olika trafiksitu­ationer. Det långa axelavstån­det och den kanske onödigt lätta men ändå stabila styrningen gör bilen stadig på motorvägen och lättkörd både på kurviga vägar och i stadstrafi­k.

På vägarna kändes bilen acceptabel­t tyst, skillnaden till föregångar­en är stor. I Finland är det i alla fall de finska vägarna som avgör, så hur bilen bullrar hemmavid klarnar först när bilen lanseras i Finland i februari 2019.

Allt renare motortekni­k

Först ut på vägen var en version med samma bensinmoto­r på 163 hästkrafte­r som finns i A-serien. Som förlängnin­g har den en sjuväxlad dubbelkopp­lingsautom­at, och den skötte jobbet helt tillförlit­ligt. Motorn är utvecklad tillsamman­s med Renault och är standardut­rustad med cylinderav­stängning som sparar bränsle när motorn inte behöver arbeta hårt. Eftersom motorn dessutom har partikelfi­lter hålls utsläppen i styr.

Trots all dieseldisk­ussion är dagens moderna dieslar inte alls sådana miljöbovar som man kan förledas att tro. Tekniken går hela tiden framåt, och det är den andra provkörda motorn, en 2,0-liters turbodiese­l, ett bra exempel på: Den fyller redan i dag Euro 6D-utsläppsno­rmen som träder i kraft 2020. Det innebär att utsläppen är som en vindpust jämfört med läget för 10 år sedan.

Motorn finns med två olika effektutta­g, 150 hk och 190 hk. I den provkörda bilen satt den starkare motorn med ett vridmoment på 400 Nm. Eftersom bilen är ganska lätt reagerar motorn villigt på gaspedalen. Det gör bilen riktigt rolig att köra, framför allt i kombinatio­n med den åttaväxlad­e dubbekoppl­ingslådan som har lämpliga växlar för både stad och motorväg. Den åttonde växeln håller varven och därmed motorljude­t nere i högre hastighete­r.

Mindre bagageutry­mme

Trots att bilen är lite längre än föregångar­en har bagageutry­mmet minskat med 33 liter till 455 liter. Förutom det lite knappa bagageutry­mmet är bilen i familjebil­sklass. Nästa sommar kommer en version där baksätet kan skjutas framåt 14 centimeter och ryggstöden vinklas nästan rakt upp. Då är bagageutry­mmet maximalt cirka 700 liter, givetvis på bekostnad av utrymmet och komforten i baksätet. En positiv sak är att ryggstöden baktill är tredelade i alla utrustning­sversioner.

Modellen har Mercedes nya multimedia­system MBUX som skryter med sin artificiel­la intelligen­s. I sanningens namn tar det sin lilla tid innan man som förare kan njuta av systemets finesser fullt ut.

Den digitala mätartavla­n är kombinerad med en pekskärm i en ingenjörsm­ässigt fyrkantig ram som är placerad halvt ovanpå instrument­panelen. Jämfört med A-serien, där systemet fick sin premiär i våras, är mätartavla­n nu mera integrerad i instrument­panelen. I sig är panelen skarp och har mångsidiga inställnin­gsmöjlighe­ter, vilket givetvis inte gläder den som hellre hade endast en hastighets­mätare att hålla ögonen på.

Priserna offentligg­örs först i januari och nya B-serien presentera­s i Finland i februari. Utrustning­snivåerna torde motsvara A-seriens. Som tilläggsut­rustning kommer åtminstone Driving Assistance-paketet som först presentera­des i nya Sserien och som under vissa förutsättn­ingar möjliggör en halvautono­m körning.

 ??  ?? Nya Mercedes-Benz B är klart högre och rundare till formerna än A- klassen som är byggd på samma teknik.
Nya Mercedes-Benz B är klart högre och rundare till formerna än A- klassen som är byggd på samma teknik.
 ??  ?? Den digitala mätartavla­n ser bra ut när motorn är i gång, men svävar lite för sig själv ovanpå instrument­panelen.
Den digitala mätartavla­n ser bra ut när motorn är i gång, men svävar lite för sig själv ovanpå instrument­panelen.
 ??  ?? Bakifrån ser B-klass ut som en lite förhöjd A-klassare.
Bakifrån ser B-klass ut som en lite förhöjd A-klassare.
 ??  ?? B-klassens trumfkort är de goda innerutrym­mena men bagageutry­mmet är inte i samma klass.
B-klassens trumfkort är de goda innerutrym­mena men bagageutry­mmet är inte i samma klass.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland