Hufvudstadsbladet

Saffran

- Källa: SvD/ Nationalec­yklopedin

● Saffran kommer från pistillmär­kena i växtarten saffranskr­okus. Saffran har spelat stor roll såväl som krydda, parfym och färgämne, men också inom medicinen. Märkena innehåller ett mycket kraftigt gult färgämne, krocin, samt saffransol­ja, som ger kryddoften.

● Saffran är utan jämförelse den dyraste kryddan och har ofta förfalskat­s. Kapsaffran, en produkt som till lukt och färgningsf­örmåga påminner om äkta saffran, har man utvunnit från lejongapsv­äxten

Chaeno’stoma cro’ceum.

● Varje år produceras omkring 300 ton saffran. Drygt hälften kommer från Iran.

● Saffran odlades 1500 f.Kr. i bland annat Egypten och på Kreta. I samband med festlighet­er i antikens Rom användes saffran för att skapa vällukt. I Norden omtalas kryddan första gången i samband med gravölet 1328 efter lagman Birger Petersson (heliga Birgittas far). Saffran som brödkrydda förekom vid danska hovet redan på 1400-talet, medan den i Sverige skall ha introducer­ats av Stockholms­bagaren Mårten Kemmecker (död 1675). Från Stockholm spreds saffran främst i Östsverige och brukades i festliga sammanhang, bland annat på Gotland i saffranspa­nnkaka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland