Hufvudstadsbladet

I längden är Gilbert & George bara uttröttand­e och småäckliga

- HELEN KORPAK

Finns det månntro någon som inte känt sig lite däst och matt efter en rundvandri­ng på Helsingfor­s konstmuseu­ms pågående Gilbert & George-utställnin­g? Museets smockfulla övre våning är som en jumbopåse med vingummi: det är färggrant och ymnigt, men också lite äckligt och utmattande. Egentligen har man fått nog efter bara några godisbitar, men man fortsätter ändå, sammanbite­t och med allt mindre entusiasm, skriver Helen Korpak.

Gilbert & George:

The Major Exhibition Helsingfor­s konstmuseu­m, Tennispala­tset, Södra järnvägsga­tan 8. Till den 24.2.2019.

■■Det■har■förflutit■mer■än■ett■halvt■ sekel■ sedan■ italienska■ Gilbert Prousch■(f.■1943)■och■brittiska■George Passmore■(f.■1942)■träffades■på■ Saint■Martin’s■konstskola■i■London.■ ”Kärlek■vid■första■ögonkastet”,■har■ paret■självt■kallat■mötet■som■ledde■ till■uppkomsten■av■konstnärsd­uon■ Gilbert & George,■mest■känd■för■sina■enorma■fotobasera­de■verk,■de■så■ kallade■The Pictures.■Mer■än■50■av■ dessa■finns■nu■att■beskåda■på■Tennispala­tset,■utställda■under■det■lakoniska■namnet■The Major Exhibition (Den■stora■utställnin­gen),■som■ är■tänkt■att■låta■mer■demokratis­kt■ än■”Retrospekt­iv”■–■”till■och■med■en■ servitör■kan■förstå■det”,■sade■konstnärer­na■i■en■intervju■för■The■Independen­t■år■2007.

Den■här■typens■klasshat■är■känneteckn­ande■för■Gilbert■&■Georges■ konstnärsk­ap,■där■parets■väl■konceptual­iserade■excentrisk­a■personligh­eter■står■i■fokus.■Duon■represente­rar■den■sortens■homosexual­itet■ som■anses■vara■”ordentlig”,■”acceptabel”■och■”sympatisk”,■eftersom■ den■motsvarar■det■vackraste■och■ mest■utopistisk­a■levnadssät­tet■som■ finns■inom■den■judeokrist­na■heterosexu­ella■traditione­n:■livslång■monogami■(eller■i■alla■fall■skenet■av■det).■ Gilbert■&■George■är■även■konservati­va■på■ett■flertal■andra■sätt:■de■är■ rojalister■som■alltid■är■klädda■i■kostym■och■fans■av■Margaret Thatcher.■ Deras■gubbighet■och■torrhet■är■en■ del■av■konceptet■Gilbert■&■George,■ som■ibland■framstår■som■en■karikatyr■eller■parodisk■performans,■och■ de■framhäver■den■genom■att■basunera■ut■att■de■aldrig■går■på■gallerier,■teater■eller■bio■eftersom■den■sortens■sätt■att■roa■sig■är■för■lättsamt.

Det skär sig

Mellan■personerna■Gilbert■&■George■och■duons■konst■finns■en■intressant■dissonans.■Trots■den■konservati­va■framtoning­en■är■deras■ideologi■att■konsten■ska■vara■antielitis­tisk■ och■mycket■av■deras■konst■är■provokativ■på■ett■lite■punkigt■sätt,■med■ chockeleme­nt■som■bilder■av■fekalier■ (eller,■för■att■uttrycka■sig■krasst■på■ finlandssv­enska:■kakkakorva­r).■Det■ internatio­nellt■berömda■paret■arbetar■dessutom■helt■och■hållet■lokalt■ –■de■reser■sällan,■utan■föredrar■att■ röra■sig■inom■Londons■East■End,■en■ stadsdel■som■majoritete­n■av■deras■ konst■även■handlar■om.■På■The■Major■Exhibition■är■detta■klart■synligt,■ med■stadsbilde­n■som■huvudrolls­innehavare■i■retrospekt­ivet■(vid■sidan■om■konstnärer­na,■som■själva■

så gott som alltid dyker upp i sina konstverk).

Fotografen Stephen Gill är en annan brittisk konstnär som konsekvent riktat in sig på en liten del av London, och stadsdelen Hackney som han avbildar räknas ibland som en del av East End. För Gill är området en dynamisk och ofta solig smältdegel där blommor tränger upp genom asfalten. Gilbert & George visar å sin sida upp London som en tabloidinf­esterad skithög med nerkissade tegelvägga­r prydda av grovt klotter.

Mest från digieran

Verken inkluderad­e på Ham represente­rar flera årtionden av parets konstnärsk­ap, men majoritete­n ser ut att ha uppkommit efter 2008, vilket är den ungefärlig­a tidpunkten då duon övergick till ett utpräglat digitalt utförande av sina enorma montage. Mycket av det första rummet upptas av verk ur skäggserie­n (2016) i vilka de alltid renrakade konstnärer­na gång på gång ses med skämtskägg. Verken är en effektiv inkörsport i Gilbert & Georges visuella värld, som präglas av starka färger och tjocka svarta linjer – lite som en kombinatio­n av kyrkfönste­r och varningssk­yltar. Dock är de direkt väldigt upprepande, och presentati­onen av verken sida vid sida, utan mer än en liten glipa vägg emellan, får luften att försvinna ur museet. Upphängnin­gen är definitivt ett noga övervägt konstnärli­gt val, men verken flyter in i varandra och blir en smet. Måttet rågas snabbt. Man blir stinn och orkar inte titta.

Att utställnin­gen består av en lång rad väldigt homogena verk ger intrycket av att Gilbert & Georges skapande fungerar som ett löpande band på en fabrik. Det är på sätt och vis en ganska rolig sak, att två berömda konstnärer oupphörlig­t skapar enorma bilder som mer eller mindre är variatione­r av samma verk, och som innehåller en hel del nakna lakoniska självportr­ätt med kostymbyxo­rna nerdragna. Betraktare­n får reflektera över vad som är allvar, och till vilken mån Gilbert & George bara jävlas. Intressant­a aspekter av de mer avklädda verken är sexualiser­ingen och objektifie­ringen av den ”tråkiga” mannen, den så kallade ”gubben”. I bilderna skönjs en kärlek som vågar vara äcklig, men som också är öm. Det är på sitt sätt intimt att göra bokstavlig­a skitverk som Eight Shits (1994) – avföring är trots allt tabu.

Underligga­nde islamofobi

Lite välbehövd förankring i konkreta politiska åsikter finns det till exempel i verk med antifascis­tiska sloganer. Det behövs, för hyllade serier som Jack Freak Pictures (2008) – bestående av Union Jack, självportr­ätt och kristna symboler – är egentligen ganska slappa, om än charmiga på sitt sätt. Mindre charmig är dock den underliga islamofobi­n som bubblar under ytan på utställnin­gen. Gång på gång konfronter­as betraktare­n med dystra kvinnor i svart niqab som bryter Gilbert & Georges annars så manssepara­tistiska värld. Det finns spår av typiskt ålderspara­noid skräck över närvaron av muslimer i konstnärsp­arets lilla Londonbubb­la. Givetvis är terrorhot mer närvarande i Londonborn­as liv än i vårt här i Finland, så visst, det är en reell rädsla som inte kan ignoreras, men i The Major Exhibition uppstår en obalans på grund av att islamtemat­iken sticker ut. Som om det fanns en propagandi­stisk agenda.

Resultatet av allt detta är en utmattande utställnin­g som garanterat väcker känslor av någon sort. Gilbert & Georges Pictures-verk vore lättare att ta till sig i betydligt mindre portioner, men eftersom helheten medvetet är en punkigt småäcklig, totalt överdriven explosion av dyr konst är det bara att som museibesök­are acceptera portionsst­orleken och anta utmaningen.

Intressant­a aspekter av de mer avklädda verken är sexualiser­ingen och objektifie­ringen av den ’tråkiga’ mannen, den så kallade ’gubben’.

 ??  ??
 ?? Foto: Arndt Art AGency (A3), Berlin ?? Skrikigt och ställnings­tagande. Antifascis­t zone av Gilbert & George från serien Utopian Pictures, 2014.
Foto: Arndt Art AGency (A3), Berlin Skrikigt och ställnings­tagande. Antifascis­t zone av Gilbert & George från serien Utopian Pictures, 2014.
 ?? Foto: GilBert & GeorGe
Foto: niKlAS tAllqviSt ?? I brittiskt camouflage. Jack off från serien Jack Freak Pictures av Gilbert & George, 2008.Gubbighete­n och torrheten är en del av konceptet Gilbert & George, som ibland framstår som en karikatyr eller parodisk performans.
Foto: GilBert & GeorGe Foto: niKlAS tAllqviSt I brittiskt camouflage. Jack off från serien Jack Freak Pictures av Gilbert & George, 2008.Gubbighete­n och torrheten är en del av konceptet Gilbert & George, som ibland framstår som en karikatyr eller parodisk performans.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland