Hufvudstadsbladet

Finland slog Färöarna

Finland visade upp en stigande trend, starka nerver och en förmåga att vara bäst då det gäller då Färöarna föll i VM-kvalöppnin­gen. Emma Aarnio blev matchhjält­e med sina åtta mål.

- TEXT: FILIP SAXéN

Finland fick bästa tänkbara start på VM-kvalturner­ingen i schweizisk­a Siggenthal då Färöarna föll i öppningsma­tchen. Men någon enkel seger var det inte – tvärtom.

Om det berodde på kvalnerver, orutin eller något annat är oklart men i inledninge­n av matchen kom det finländska­s laget inte alls upp till sin egen nivå. Efter en stark inledning av de blåvita var det Färöarna som tog över kommandero­t och förde matchen. Inte så att Finland var illa ute eller utspelade men tillräckli­gt för att de finländska spelarna skulle tvingas jaga största delen av matchen.

Den rätt fåtaliga publiken i GoEasyAren­a fick se en del felbeslut i både anfall och försvar, lite dåliga avslut och en del inte helt genomtänkt­a lösningar på planen.

– Vi är ett rätt ungt lag och var nog lite nervösa i början. Jag tycker vi gör det bra då vi inte blir stressade av situatione­n utan klarar av att fortsätta spela vårt spel och tror på oss själva, säger Emma Aarnio.

Färöarna hade en tvåmålsled­ning (12–10) i paus och Finland fick jaga fram till den 49:e minuten då man lyckades komma ikapp (17–17). Efter det visade Aarnio och hennes lagkamrate­r prov på starka tävlingsne­rver då man ryckte och behöll ledningen hela vägen i mål.

– Vi har trygghet i vårt spel, säger Aarnio.

19-åringen har i höst slagit igenom i svenska ligan SHE där hon för tillfället ligger på fjärdeplat­s i skytteliga­n trots att hon gör sin första säsong i ligan. På samma sätt som hon tagit för sig i SHE har hon också klivit fram och axlat ett stort ansvar i landslaget.

Hon spelade sina första landskampe­r tidigare i höst då Finland mötte Kina och Kroatien och tog direkt en ledande roll. I VM-kvalöppnin­gen var hon planens bästa målskytt och spelare då hon efter paus spelade en av huvudrolle­rna då Finland vände underläge till seger.

– Mitt spel var lite trögt i första halvlek. Men i den andra släppte det och jag fick mycket energi i mitt spel och då gick det bra. Det känns bra att kunna lyckas och spela bra och hjälpa laget vinna i så här viktiga matcher, säger hon.

– Det här var bästa möjliga start på kvalet för oss. Vi fick möta Färöarna först och det är viktigt att vi kan vinna matchen. Det ger en bra grund för oss. Nu är det bara att ta en match i taget.

Aarnio var den synligaste och största hjälten i det finländska laget. Men det fanns gott om spelare

Mitt spel var lite trögt i första halvlek. Men i den andra släppte det och jag fick mycket energi i mitt spel och då gick det bra. Emma Aarnio

som lyckades i kvalöppnin­gen. Målvakten Jenna Lohi Peltola stod för en fantastisk insats mellan stolparna och hon fick bra hjälp av ett kompakt, rörligt och tufft försvar.

– Jag är väldigt nöjd med min egen insats. Vi lyckades hitta ett bra samarbete med försvaret och speciellt i andra halvlek lyckades vi mycket bra, säger hon.

Det känns nästan som en underdrift då hon leende blickar upp mot ljustavlan och ser på slutresult­atet. Finlands försvar och Lohi Peltolas spel i andra halvlek var inte bara bra, det var fenomenalt. Färöarna mäktade inte med mer än sju (!) mål efter paus och under matchens sista 20 minuter släppte Tyresömålv­akten bara in fyra mål.

– Tjejerna höjer sig rejält i andra halvlek och i slutet av matchen då vi rycker och avgör vägrar vi ge oss och alla har en enorm vilja att vinna, berömmer hon sina lagkamrate­r.

– Kolla bara på hur Emma (Aarnio) levererar framåt och hur Ellen (Voutilaine­n) försvarar. Det är två unga tjejer som spelar som rutinerade spelare.

”Man lät inte den något darriga första halvleken påverka spelet och man visade att unga spelare kan spela rutinerat också då insatserna ökar.”

FILIP SAXéN

 ?? FOTO: ALEXANDER WAGNER ??
FOTO: ALEXANDER WAGNER
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland