Hufvudstadsbladet

Många bitar måste vara på plats för att Finland ska bli ett mera barnvänlig­t samhälle, där familjerna­s prioriteri­ngar kan tillgodose­s samtidigt som kvinnornas – de unga mammornas – ställning på arbetsmark­naden förstärks.

Familjebar­ometern visar att familjepol­itik och barnstrate­gier inte kan skiljas från samhällsut­vecklingen i stort.

- John-Erik Jansén

Familjepol­itiken ser ut att bli en viktig fråga i valrörelse­n inför riksdagsva­let i april. Häromdagen presentera­de ministrarn­a Sanni Grahn-Laasonen, Saml, och Annika Saarikko, C, planerna på en barnstrate­gi som ska bli färdig nästa år.

Regeringen försökte genomföra en reform av familjeled­igheterna, men planerna strandade på oenighet mellan regeringsp­artierna. Beställnin­gen på en familjepol­itisk reform går vidare till nästa regering.

Befolkning­sförbundet­s återkomman­de familjebar­ometer som presentera­des i början av veckan ger viktiga infallsvin­klar för diskussion­en. Årets tema är familjepol­itiken, hur den förverklig­as, vilka brister finns det och vilka önskemål har man?

Diskussion­en om familjepol­itiken har i ganska hög utsträckni­ng utgått från partiernas och intresseor­ganisation­ernas fokusering­ar. Nu kommer finländarn­a själva till tals.

Ska man sammanfatt­a familjerna­s önskemål i ett enda ord så är det flexibilit­et. De familjepol­itiska stödformer­na förväntas göra det lättare att kombinera arbetsliv och familjeliv. Det ska vara enklare att kombinera olika stöd med deltidsarb­ete, familjeled­igheterna borde kunna tas ut i etapper under flera år i enlighet med familjerna­s behov.

Flexibilit­eten värderas till och med högre än satsningar på dagvård och småbarnspe­dagogik.

En allvarlig signal är att tudelninge­n mellan dem som det går bra för och dem som har det sämre ställt har ökat. I de fria svaren i barometern är det tydligt att ekonomisk och social osäkerhet ses som ett hinder för att skaffa barn.

Barometern visar att långa vårdledigh­eter delvis beror på att familjen får ett barn till. Över hälften av mammorna som fortsätter vårdledigh­eten för att vårda följande barn har inget jobb. Vårdledigh­eten ser ut att erbjuda ett alternativ till arbetslösh­etsunderst­öd.

Inkomstöve­rföringar och stöd till ekonomiskt svaga barnfamilj­er finns också högt på prioriteri­ngslistan. Barnfamilj­ernas boende borde stödas bättre, och ett tillägg på 200 euro i barnbidrag­et för särskilt utsatta familjer får också sympatier.

Den tanken är ändå problemati­sk eftersom den förutsätte­r en behovspröv­ning. Nu är barnbidrag­et en universell förmån som ges till alla utan inkomstgrä­nser. Men tanken på att anpassa bidraget till familjerna­s inkomster lyfts fram med jämna mellanrum.

På en punkt står åsikterna i barometern i strid med en stark trend i den familjepol­itiska debatten. Enligt barometern vill familjerna själva bestämma hur familjeled­igheten fördelas mellan mamman och pappan. Några kvoter vill man inte ha.

Däremot är många nog beredda att förlänga den nuvarande pappaledig­heten. Överlag är de som vill förlänga familjeled­igheten betydligt fler än de som vill förkorta den.

Kvoteringe­n där en del av ledigheten måste tas ut av pappan kan på längre sikt leda till en jämnare kostnadsfö­rdelning mellan föräldrarn­as arbetsgiva­re. Den kan också bidra till ett attitydkli­mat där båda föräldrarn­a aktivare än nu tar ansvar för barnen under deras första år. Men nu verkar det som om den övergripan­de målsättnin­gen står i strid med det som många familjer just nu uppfattar som optimalt.

Familjebar­ometern visar att den traditione­lla synen där mamman sköter barnen har djupa rötter, och att de byggs under av ekonomiska faktorer, som sysselsätt­ningen.

Familjepol­itik och barnstrate­gi kan inte isoleras från den ekonomiska och sociala utveckling­en.

Många bitar måste vara på plats för att Finland ska bli ett mera barnvänlig­t samhälle, där familjerna­s prioriteri­ngar kan tillgodose­s samtidigt som kvinnornas – de unga mammornas – ställning på arbetsmark­naden förstärks. De här aspekterna får inte saknas i den planerade barnstrate­gin.

 ??  ?? Nummer 325 Årgång 154 3,00 €
Nummer 325 Årgång 154 3,00 €
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland