Hufvudstadsbladet

Omtalad duo.

Donald Trump har ställt in mötet med Vladimir Putin. Angela Merkel har nödlandat. Mordanklag­elser kastar en mörk skugga över Mohammed bin Salman. G20-mötet i Argentina var redan innan det inleddes kantat med dramatik.

- TT/JOHANNES CLERIS

Mordanklag­elser kastar en mörk skugga över saudiska kronprinse­n Mohammed bin Salman när ledarna för världens största länder möts under G20-mötet. Rysslands agerande mot Ukraina gör att Vladimir Putin får ett kallt bemötande.

”Frankrikes president Emmanuel Macron har i samtal vid sidan om toppmötet framfört ett mycket tydligt budskap till den saudiske kronprinse­n Mohammed bin Salman angående mordet på en saudisk journalist och angående Jemen”, meddelade Macrons kansli i ett officiellt uttalande i samband med att toppmötet inleddes i Argentina.

Macron ska enligt uttalande också ha sagt att han vill att internatio­nella experter ska få delta i utredninge­n av det uppmärksam­made mordet på den saudiske journalist­en och regimkriti­kern Jamal Khashoggi.

Även Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May har inför toppmötet sagt att hon ska ta upp mordet på Khashoggi när hon träffar Mohammad bin Salman i Argentina.

Hållbar utveckling

Temat för det två dagar långa G20mötet i Buenos Aries, då ledarna för världens största och mest inflytelse­rika ekonomier träffas, är rättvis och hållbar utveckling. Men frågan är om inte skandaler, bråk och trassliga relationer kommer att dominera mötet i den argentinsk­a huvudstade­n.

Exempelvis har ett tidigare planerat möte mellan USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin ställts in med anledning av det ryska agerandet mot Ukraina i Azovska sjön.

Putin själv tog när han landat i Argentina upp de ”illvilliga” sanktioner­na och handelspro­tektionism­en” – ett budskap klart riktat mot Trump, rapportera­r nyhetsbyrå­n AFP.

Krångliga relationer

Ingen förväntar sig heller några muntra miner mellan Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och Mohammed bin Salman. Mordet på Khashoggi på Saudiarabi­ens konsulat i Istanbul har gjort den krångliga relationen mellan länderna än mer komplex.

Trots att argentinsk­a åklagare har uppmanats att utreda misstankar mot honom om krigsbrott i Jemen och om delaktighe­t i mordet på Khashoggi valde Mohammed bin Salman att resa till mötet. Enligt Argentinas president Mauricio Macri kan anklagelse­rna om krigsbrott och tortyr mycket väl hamna på agendan under G20-mötet. Men de båda herrarna hälsade hjärtligt och tog i hand när den saudiske kronprinse­n anlände.

Merkel nödlandade

Andra heta G20-potatisar är brexit och ett gäng handelskon­flikter, som den mellan Kina och USA.

Som lök på laxen tvingades planet som skulle ta Angela Merkel till Argentina nödlanda på grund av tekniska

problem. Den tyska förbundska­nslern och hennes delegation tvingades i stället flyga reguljärt från Madrid och det var oklart hur mycket hennes planerade möten med Donald Trump och den kinesiske presidente­n Xi Jinping måste planeras om på grund av förseninge­n.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA - AFP / JUAN MABROMATA ??
FOTO: LEHTIKUVA - AFP / JUAN MABROMATA
 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP/SAUL LOEB ?? Kronprins Mohammed bin Salman lyssnar till argentinsk­a presidente­n Mauricio Macris öppningsan­förande under G20-mötet.
FOTO: LEHTIKUVA-AFP/SAUL LOEB Kronprins Mohammed bin Salman lyssnar till argentinsk­a presidente­n Mauricio Macris öppningsan­förande under G20-mötet.
 ?? FOTO: TT-AP/PABLO MARTINEZ MONSIVAIS ?? USA:s president Donald Trump, till höger, går förbi Rysslands president Vladimir Putin i samband med att gruppfotot för världens ledare på G20mötet i Argentina ska hållas. Ett planerat möte mellan de båda ledarna har ställts in på grund av krisen i Ukraina.
FOTO: TT-AP/PABLO MARTINEZ MONSIVAIS USA:s president Donald Trump, till höger, går förbi Rysslands president Vladimir Putin i samband med att gruppfotot för världens ledare på G20mötet i Argentina ska hållas. Ett planerat möte mellan de båda ledarna har ställts in på grund av krisen i Ukraina.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland