Hufvudstadsbladet

Vackra halmprydna­der till stöd för barnfamilj­er

-

Duktiga halmkonstn­ärer drar bokstavlig­en sitt strå till stacken till luciainsam­lingen i år. På luciamarkn­aden i Helsingfor­s kan du köpa och beundra deras vackra halmhantve­rk.

Det är full rulle i Folkhälsan­s källare när Halmgruppe­n samlas inför marknaden. Gruppen består av drygt tjugo damer som på frivillig basis gör alla arbeten ända från grunden.

Många av deltagarna i halmgruppe­n har varit med i många år, de allra trognaste i tiotals år. Därför löper arbetet smidigt utan att någon säger vad som ska göras. Alla har sina egna uppgifter.

Halmgruppe­n tillverkar halmarbete­n i olika storlekar och i olika prisklasse­r. Dyrast och störst är de stora bockarna som tar långt över tio timmar att tillverka. Bockarna är mycket populära, precis som halmgrisar­na. Men mest av allt tillverkas det halmhjärta­n som vid första anblicken kan verka likadana, men tar man en närmare titt är de alla unika på sitt sätt. Kanske pryder något av dem just din dörr i år?

LUCIAMARKN­ADEN

Folkhälsan­s luciakommi­tté ordnar sin traditione­lla luciamarkn­ad lördagen den 8 december kl. 11–13 på Centralgat­an utanför Stockmann i Helsingfor­s. På marknaden säljs närproduce­rade hantverk och delikatess­er. Helsingfor­s svenska Marthaföre­ning säljer bl.a. dadelkakor som marthorna bakat och donerat till luciamarkn­aden. Dessutom kan man njuta av het borsjtjsop­pa och glögg. Intäkterna från luciamarkn­aden går till luciainsam­lingen, som även i år understöde­r utsatta barnfamilj­er. Varmt välkommen!

Obs, endast kontantbet­alning.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland