Hufvudstadsbladet

Nej till brexit?

-

brexit Riksdagsle­damot Erkki Tuomioja tror att en ny folkomröst­ning om brexit (HBL 21.11) skulle leda till att utträdet förkastas. ”I dag har man en mycket klarare bild om vad brexit i själva verket skulle betyda”, skriver han, och ”lögnaktiga och löjliga löften” om utträdets följder skulle inte längre accepteras.

Jag är inte lika säker. Ingen kan nämligen veta om det var just ”lögnaktiga och löjliga löften” som bevekade majoritete­n av britterna att rösta för brexit. Kanske var det helt enkelt fråga om en önskan efter självständ­ighet, efter isolation? Det låter kanske komiskt, men ännu i dag finns det massor av människor som faktiskt tycker om isolation, avskildhet; som bara vill vara i fred i sin (lilla) värld.

Naturligtv­is kan man inte sätta ett penningvär­de på denna önskan, och följaktlig­en ingår den, eller snarare graden av dess uppfyllels­e, inte i något lands bruttonati­onalproduk­t. Vilket innebär att den ofta tycks glömmas totalt. Men den kan ändå inverka på en folkomröst­ning. Det är ju folk som röstar; inte bara nationalek­onomer.

Å andra sidan förstår jag

inte riktigt varför Tuomioja så skarpt verkar fördöma ”de häftigaste brexitivra­rna” och ”clownfigur­en” Boris Johnson för deras lögner. Storbritan­nien lär ju vara en demokrati, och i en demokrati måste det vara helt okej att ljuga för sin sak. Demokrati bygger ju på förtroende för medborgarn­a, för att majoritete­n fattar förnuftiga beslut. Om vi tänker att majoritete­n röstar som den gör eftersom den tror på lögner, ja, då är det kört för demokratin. Då önskar vi oss väl en smart minoritet som tar hand om saker och ting. SAKARI AALTONEN Helsingfor­s svar Naturligtv­is har också britterna rätt att värdera isolation och avskildhet högre än förluster för bruttonati­onalproduk­ten. Men jag tar avstånd från uppfattnin­gen att det skulle vara helt okej att ljuga för sin sak i en demokrati. Det kan till och med vara olagligt om det sker i samband med hatkampanj­er mot andra människor, men etiskt ohållbart är det i varje fall. ERKKI TUOMIOJA I dag-kolumnist

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland