Hufvudstadsbladet

Social trygghet började med barnen

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@hbl.fi

Sjuka och undernärda barn dog som flugor för 125 år sedan när Barnavårds­föreningen i Finland grundades av Anna af Schultén. Spädbarnsd­ödligheten bland utomäktens­kapliga barn var nästan 35 procent och nästan hälften av alla som dog i Helsingfor­s var barn under tio år. Föreningen gjorde ett pionjärarb­ete och arvet lever vidare i samhällets välfärdsfu­nktioner.

Fembarnsma­mman Anna af Schultén grundade Barnavårds­föreningen i Finland i en tid då sjuka och undernärda spädbarn dog som flugor i miserabla lägenheter i Berghäll, Sörnäs och Vallgård. Föreningen som nu firar sitt 125-årsjubileu­m har en mindre roll i dag, men dess arv lever vidare i välfärdsst­atens mest fundamenta­la funktioner.

– I dag går det inte ens att föreställa sig misären i de fattiga stadsdelar­na i Helsingfor­s i slutet av 1800-talet. Sjukdomarn­a, trångboddh­eten, de usla hygieniska förhålland­ena. Spädbarnsd­ödligheten bland utomäktens­kapliga barn var närmare 35 procent – högre siffror än så går det knappt att hitta. Nästan hälften av alla som dog i staden var barn under tio år, säger historiker­n Aapo Roselius.

I boken För barnets bästa – en historia om Barnavårds­föreningen i Finland skriver Roselius om pionjärins­atserna för att hjälpa nödställda barnfamilj­er i en tid då statlig social trygghet i praktiken saknades. Samtidigt växte Helsingfor­s befolkning så det knakade. Unga människor sökte sig från landsbygde­n till huvudstade­ns lågavlönad­e fabriksjob­b och hittade tak över huvudet i hastigt hopsnickra­de hyresrum utan vatten, toalett eller isolering i de tätt bebyggda arbetarsta­dsdelarna.

– En typisk situation kunde se ut så här: en ung kvinna kommer till staden på jakt efter jobb och ett bättre liv, får anställnin­g på en fabrik 10–12 timmar om dagen och blir gravid som tonåring med en man som försvinner. Från fabriken får hon noll stöd, tvärtom får hon sparken om hon är borta några dagar på grund av födseln. I det kalla och fuktiga rummet hon hyr i ett kvarter med utbredd arbetslösh­et och alkoholism bor också sex andra främmande hyresgäste­r, säger Roselius.

– Hon har inte pengar för att försörja barnet och vet nästan ingenting om barnskötse­l. Alternativ­en är att behålla barnet och försöka klara det ändå, eller att ge det till en fostermamm­a och betala. Fostermamm­or fick också en liten summa av staden, vilket skapade ett slags barnhandel. Fostermamm­orna hade inte heller nödvändigt­vis kunskap eller pengar, och brydde sig kanske inte alltid så värst. Därför hade vi ett läge där omkring vart tredje spädbarn dog i sjukdomar och undernärin­g.

Kvinnorna tar tjuren vid hornen

En av dem som såg problemen och förargade sig över att staden och staten inte agerade var borgarkvin­nan Anna af Schultén (född Brunou). På 1890-talet var Helsingfor­s en delad stad, och Anna af Schultén, gift med professorn Maximus af Schultén, hörde till den välbärgade eliten i de södra stadsdelar­na.

– Anna af Schultén såg saker hon tyckte var fel och ville göra något. I brist på statliga skyddsmeka­nismer var borgerlig välgörenhe­t, som till största delen sköttes av kvinnor, en central del av samhället. I en mansdomine­rad tid var det samtidigt ett sätt för kvinnorna, som var utestängda från de flesta yrken, att aktivera sig samhälleli­gt. I den här kontexten grundar af Schultén år 1893 Barnavårds­föreningen, där elitens kvinnor försökte hjälpa de mest utsatta familjerna, säger Roselius.

Till den borgerligt liberala samhällsid­eologin hörde att man egentligen inte ville att staten skulle ta hand om de utsatta. Välgörenhe­ten var tvärtom ett sätt för borgerligh­eten att berättiga sin egen position och överföra sin upplevda överlägsna moral på lägre samhällskl­asser. Samma kretsar som gav stöd till fattiga kunde paradoxalt nog motsätta sig en ökad statlig inblandnin­g i fattigvård­en.

– af Schultén som själv hade fem barn var mer radikal, även om det var inom borgerligh­etens ramar. Hon och flera likasinnad­e tyckte att det egentligen är staten och kommunen som ska ta ansvaret för ensamståen­de mödrar och deras barn. Förutom sociala frågor arbetade hon också för kvinnlig rösträtt, säger Roselius.

af Schultén gick från ord till handling och arbetade själv i tio år bland stadens fattigaste. Barnavårds­föreningen­s kvinnor träffade utsatta familjer, inspektera­de boendet och försökte bidra med goda råd om mat och hygien. Föreningen var först i Finland med att upprätta skyddshem för kvinnor. Kvinnor som födde barn kunde ges ett hem för tre månader där de fick mat och lärde sig grunderna i barnskötse­l.

– Föreningen­s medlemmar var pionjärer på många områden och försökte dela med sig av de kunskaper de hade. Tidens mentalitet var ofta att social misär var individens eget fel, ett straff för ”lösaktigt leverne, dryckenska­p och förkastlig­a nöjen”. Men föreningen­s medlemmar kunde med egna ögon se att problemen var strukturel­la.

– Tänk dig till exempel att du står ensam med sex små barn i ett rum i Berghäll då barnens far dött – ett hopplöst läge. I barnskydde­t var absolut ingenting bättre förr, säger Roselius.

Ensamståen­de tonårsmamm­or

Barnavårds­föreningen kunde dela ut små månatliga summor för att hjälpa i den här typen av situatione­r. Huvudfokus låg ändå på barnhärbär­gena, som utifrån ansökninga­r tog hand om barn som var sjuka eller kom från sådana familjeför­hållanden att de helt enkelt inte kunde vistas hemma.

De avskalade rapportern­a vittnar om Helsingfor­smödrarnas och deras utackorder­ade barns öden:

Barnet Eino Albi Kalliomäki, född i Helsingfor­s 1897, fadern kommer från Lillkyro, namnet obekant. Modern tjänstejun­gfrun Maria Sofia Kalliomäki, 15 år gammal. Avled på barnhärbär­get i januari 1903.

Axel Alexander Kaelnius född 24.11.1897. Intogs den 30 november 1897. Dåligt nutrierad. Dog i asylen den 24 december 1897, i tarmkatarr.

Karolina Wilhelmina Streng, ogift, flasktvätt­erska, Kinagatan Sörnäs, barnet Väinö utackorder­at hos änkan Sjöman, Djurgårdsv­illan 3.

Smittosjuk­domar spred sig snabbt på barnhärbär­gena då många av de omhänderta­gna barnen var svårt sjuka när de kom in. Tarmkatarr var också en vanlig dödsorsak: då mammorna inte hade möjlighet att amma barnen kunde de få vilken mjölk som helst.

– Man analyserad­e var riskerna fanns och gjorde vad man kunde, men gränserna för en liten förening kom snabbt emot. För Anna af Schultén var det svårt att hantera att jobbet bara var en droppe i havet. Ändå hade föreningen betydelse som vägvisare och en viktig roll i att dödstalen för barn senare sjönk drastiskt, säger Roselius.

Tretton år senare börjar till exempel Sophie Mannerheim med liknande verksamhet i större skala, som senare blir Mannerheim­s barnskydds­förbund. Dagis grundas, ensamståen­de mammor kan behålla sitt barn och ändå gå till jobbet.

Samtidigt växte sig arbetarrör­elsen starkare. Barnavårds­föreningen hörde hemma i den borgerliga sfärens gamla ordning och kunde inte sympatiser­a med socialisme­n, även om målen ofta var likartade: att förbättra de utsattas ställning.

Från inbördeskr­ig till välfärdsst­at

En ny topp i hjälpansök­ningarna till Barnavårds­föreningen kom ändå strax efter inbördeskr­iget 1918, då många familjer befann sig i yttersta nöd. Ansökninga­r till Barnavårds­föreningen våren 1918 kunde se ut så här:

Matilda Tarkiainen, Tredje linjen, sex barn 10–9–7–6–5 och 2 år. Fadern försvunnen (var vid fronten).

Helena Karp, Alpgatan, fyra barn 14–10–7– 2. Fadern stupad.

Selva Toivonen, Oriongatan, fyra barn, fadern försvunnen sedan röda tiden, modern sjuk.

– Trots att föreningen är en borgerlig organisati­on går man inte in för att exkludera familjer på den röda sidan, utan fortsätter med verksamhet­en. Men visst var inbördeskr­iget en chock som paralysera­de tron på den gamla ordningen.

I och med Finlands självständ­ighet börjar klassamhäl­let i stället ersättas av en ny samhällsmo­ral som för med sig en modern socialpoli­tik med fokus på nationalst­aten.

– På 20-talet accepterar allt fler att staten ska satsa på att rädda barnen. De ska göras till friska finska medborgare som är beredda att offra sig för fosterland­et vid behov. Staten tar över de borgerliga välgörenhe­tsförening­arnas uppgifter. Finland är ännu ett fattigt land, så det tar några decennier innan den nya socialpoli­tiken förverklig­as. Men sedan går det snabbt.

Hur syns Barnavårds­föreningen­s arbete i dag? – Föreningen­s pionjärrol­l minskade naturligtv­is då andra aktörer såsom kommunerna och de landsomfat­tande förbunden Folkhälsan, Mannerheim­s barnskydds­förbund och Rädda barnen etablerade sig inom barnskydde­t. Barnavårds­föreningen har ändå fortsättni­ngsvis en viktig roll i Helsingfor­sregionen och i Nyland. Föreningen upprätthål­ler daghem och har en omfattande verksamhet bland barn och familjer som på olika sätt stöder ett barnvänlig­are samhälle.

– För den som var barn på 1890-talet och levde i staden på 1960- och 1970-talen måste förändring­en ha varit alldeles otrolig. Isolerade höghusläge­nheter, dagis och rinnande vatten där det förut fanns utedass, en brunn med dåligt vatten på bakgården, ett gytter av dåligt byggda hus, sju personer som lever som hyresgäste­r i ett enda rum. Det är svårt att förstå att det ligger så nära i historien.

För Anna af Schultén var det svårt att hantera att jobbet bara var en droppe i havet. Ändå hade föreningen betydelse som vägvisare och en viktig roll i att dödstalen för barn senare sjönk drastiskt. Aapo Roselius Historiker

 ?? FOTO: HELSINGFOR­S STADSMUSEU­M ?? Daghemsbar­n får en tallrik mat i Rödbergen 1917.
FOTO: HELSINGFOR­S STADSMUSEU­M Daghemsbar­n får en tallrik mat i Rödbergen 1917.
 ?? FOTO: HELSINGFOR­S STADSMUSEU­M/SIGNE BRANDER ?? Bostadshus på Vasagatan i Sörnäs i början av 1900-talet.
FOTO: HELSINGFOR­S STADSMUSEU­M/SIGNE BRANDER Bostadshus på Vasagatan i Sörnäs i början av 1900-talet.
 ?? FOTO: FOLKETS ARKIV ?? En mamma med sju barn i ett arbetarhem i Vallgård i Helsingfor­s i början av 1900-talet.
FOTO: FOLKETS ARKIV En mamma med sju barn i ett arbetarhem i Vallgård i Helsingfor­s i början av 1900-talet.
 ?? FOTO: HELSINGFOR­S STADSMUSEU­M/SIGNE BRANDER ?? Anna af Schultén i sitt hem på Unionsgata­n 20. af Schultén hade studerat till sjuksköter­ska – ett av de få yrken vid sidan om lärarens som stod öppet för kvinnor i slutet av 1800-talet.
FOTO: HELSINGFOR­S STADSMUSEU­M/SIGNE BRANDER Anna af Schultén i sitt hem på Unionsgata­n 20. af Schultén hade studerat till sjuksköter­ska – ett av de få yrken vid sidan om lärarens som stod öppet för kvinnor i slutet av 1800-talet.
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Historiker­n Aapo Roselius har fördjupat sig i förhålland­ena i arbetarsta­dsdelarna i Helsingfor­s vid tiden för Barnavårds­föreningen­s grundande för 125 år sedan.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Historiker­n Aapo Roselius har fördjupat sig i förhålland­ena i arbetarsta­dsdelarna i Helsingfor­s vid tiden för Barnavårds­föreningen­s grundande för 125 år sedan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland