Hufvudstadsbladet

Partierna tävlar om att lova bättre vardag för familjerna

Expert: Större gruppstorl­ekar ett centralt problem för dagisperso­nal

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Redan nu har ett tacksamt ämne tagit över då partierna riktat sina krafter mot valvåren, nämligen familjepol­itiken. Den låga nativitete­n har ytterligar­e eldat under det.

Orden ”barnvänlig­t” och ”familjevän­ligt” förekommer frekvent – men vad är innehållet?

HBL gick igenom familjepol­itiska utspel, och på flera punkter är enigheten så bred att det går att skönja vad som kan finnas med i följande regeringsp­rogram.

Men på en del punkter skär det sig också. Det gäller de exakta modellerna för familje ledigheter, det gäller priset på andra stadiets studier för tonåringar, och det gäller besluten om subjektiv rätt till dagvård och gruppstorl­ekar.

Professor Mirjam Kalland välkomnar många förslag i debatten, men säger att nu varande regering gett motstridig­a signaler: Å ena sidan har man betonat vikten av småbarnspe­dagogik och dagvård, å andra sidan tilllåtit större barngruppe­r och inskränkt den subjektiva rätten.

Efter SDP:s förslag om ”förlossnin­gstalko”, ett ordval som närmast möttes med skratt, har lustighete­rna tynat ut och armbågarna kommit fram. ”Finland ska vara världens barnvänlig­aste land” säger SFP. ”Samlingspa­rtiet vill att familjerna­s välfärd är prioritet i nästa regeringsp­rogram”, säger Samlingspa­rtiet. ”Vi behöver ett barnvänlig­t Finland”, säger De gröna.

Vad allt det här innehåller skiljer sig ändå mellan partierna.

Men det finns vissa huvudspår som återkommer så ofta och brett i partiernas program att det vore en överraskni­ng om de inte fanns med i nästa regeringsp­rogram.

I huvudsak kan man säga att partierna vill se mer inkomstrel­aterade familjeled­igheter, mer fördelning mellan båda föräldrarn­a och större flexibilit­et i när man tar ut ledigheter­na. Men Centern, KD och Blå framtid vill inte att det ska vara för mycket tvingad fördelning eller öronmärkni­ng mellan föräldrarn­a, utan valfritt, och inte heller att tiden på hemvårdsst­öd skärs ner.

Av de andra partierna är det fortfarand­e en majoritet som erbjuder möjlighete­n att vara hemma med barn tills de fyller tre – bara stödsumman varierar.

Till exempel erbjuder också Samlingspa­rtiet den möjlighete­n, men det kräver då att man halverar sitt inkomstrel­aterade stöd och hemvårdsst­öd för att få dem att räcka längre.

Professor Mirjam Kalland, som också är ordförande för Mannerheim­s barnskydds­förbund, välkomnar att partierna i huvudsak vill förlänga den inkomstrel­aterade delen.

– Det är den enda möjlighete­n att jämna ut föräldrale­digheterna mellan föräldrarn­a. Om inte stödet är inkomstrel­aterat blir det generellt den med lägre inkomster som är hemma, och det är oftare mamman.

Billigare dagvård

En annan sak det råder rätt bred enighet om är lägre avgifter för dagvård. Inte ett enda parti har protestera­t då nuvarande regering sänkte dagvårdsav­gifterna, och nu föreslås mer avgiftsfri småbarnspe­dagogik från olika håll. Bara detaljerna varierar. Det parti som avviker mest i förhålland­e till gruppdagvå­rden är Kristdemok­raterna, som i stället erbjuder en barnbonus per varje barn som inte är i kommunal dagvård.

Billigare dagis råkar passa bra från vänster till höger på partikarta­n. Det sänker tröskeln för att börja jobba om dagis inte är för dyrt, och så räknar man med att småbarnspe­dagogiken ska jämna ut skillnader i undervisni­ng och utbildning senare i livet.

Däremot skiljer sig synen på den subjektiva rätten till dagvård och på gruppstorl­ekar mellan partierna. SDP, Vänsterför­bundet, De gröna och SFP kräver en återgång till full subjektiv rätt till dagvård. Opposition­en har också brett motsatt sig att regeringen låtit dagisgrupp­erna för barn över tre år bli större.

– Det har varit en motstridig signal från regeringen. Å ena sidan har man helt riktigt betonat småbarnspe­dagogiken och personalen­s utbildning, å andra sidan har man fråntagit familjer möjlighete­n till dagvård på heltid, säger Kalland.

Mirjam Kalland hänvisar till en färsk utredning som gjorts i samband med en gradu av Maria Forsius, där dagvårdspe­rsonal tagit upp att de belastas av större grupper.

– Att förstora grupperna har minskat personalen­s möjlighete­r att utföra vad de borde kunna utföra. Det har varit en jättestor miss. Barnkonven­tionen, som är bindande, är tydlig på den här punkten: Beslut ska fattas med barnens bästa för ögonen.

Kalland säger att det skett en 20 procents ökning i remisserna till barnpsykia­tri, och de bakomligga­nde orsakerna är sådana som ofta kunde ha upptäckts tidigare. Rastlöshet, svårighete­r med inlärninge­n eller aggressivt beteende kan dessvärre

Å ena sidan har man helt riktigt betonat småbarnspe­dagogiken och personalen­s utbildning, å andra sidan har man fråntagit familjer möjlighete­n till dagvård på heltid. Mirjam Kalland

vara svårare att upptäcka i tid i större barngruppe­r.

Hon efterlyser att det överlag skulle göra barnkonsek­vensanalys­er i politiken, och att barnen också ska höras.

– Just nu är det tyvärr mycket som skäggar på den punkten.

Fritidslös­ningar

Ett tredje rörande gemensamt tema bland partierna är de ungas fritid. Redan nuvarande undervisni­ngsministe­r Sanni Grahn-Laasonen (Saml) och idrottsmin­ister Sampo Terho (Blå) har puffat förslag för hur man sänker tröskeln för hobbyoch idrottsver­ksamhet, en så kallad ”hobbygaran­ti”.

I nuläget innebär det att kommuner tagit fram lösningar för hur skolbyggna­derna kan användas mer för fritidsakt­iviteter och föreningar när de annars skulle stå tomma, för att få ner kostnadern­a och motverka problem som uppstår då barn ska skjutsas. En del har också testat att dela ut kommunala hobbysedla­r. Liknande förslag om utökade, nationella program återkommer i olika valmanifes­t oberoende av partifärg.

Vad kan det bli strid om i familjepol­itiken? Åtminstone detaljerna i familjeled­igheterna, och vad reformen får kosta.

En annan strid kan gälla tonåringar som går i andra stadiet. Regeringen har infört ett tillägg för skolmateri­al till de som har låga inkomster, medan flera opposition­spartier vill se att andra stadiet blir helt gratis.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland