Hufvudstadsbladet

KD-politiker: Vaccin ingen religiös fråga

- 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi MARIA GESTRIN-HAGNER

Peter Östman, kristdemok­ratisk riksdagsle­damot från mässlingdr­abbade Larsmo, vädjar till vaccinmots­tåndarna i hemkommune­n att låta vaccinera sig.

– En stor del av dem som har låtit bli att vaccinera sina barn har kanske inte tänkt på vilka följer beslutet kan få. Efter vad som har hänt tror jag att många tar sitt ansvar och tar vaccinet, säger Östman till HBL.

Östman påpekar att frågan om att vaccinera eller låta bli att göra det inte är en teologisk utan en medicinsk fråga.

Peter Östman, riksdagsle­damot från mässlingdr­abbade Larsmo, vädjar till vaccinmots­tåndarna i hemkommune­n att låta vaccinera sig och hoppas att ingen av dem som har försatts i karantän på grund av smittorisk­en, lämnar hemmet för att delta i julfester eller bönemöten.

Mässlingut­brottet i Larsmo har utlöst en debatt om hur det kommer sig att vaccinmots­tåndet är så stort just i Svensköste­rbotten och riksdagsle­damoten och fullmäktig­eordförand­en i Larsmo, Peter Östman (KD), tar nu till orda och klargör för sin ståndpunkt.

– För egen del kan jag försäkra att jag aldrig har hört att man i församling­ar varken i vår nejd eller på andra orter, skulle ha undervisat att man ska vara vaccinatio­nsmotstånd­are eller kritiker. Oberoende om det är fråga om vår evangelisk­lutherska kyrka, väckelserö­relser inom kyrkan, eller frikyrkofö­rsamlingar­na, skriver Östman på sin Facebooksi­da.

Östmans bedömning är att vaccinatio­nskritiken uppkom via en rörelse i USA och så småningom spred till Sverige varifrån den via bloggande mammor fick ett fotfäste i hans egen hemkommun.

Peter Östman säger att det nu är viktigt att följa myndighete­rnas direktiv och att de som har beordrats karantän måste stanna hemma även om det betyder att till exempel julfester inhiberas.

– Är det här en antikampan­j mot kristna? Absolut inte. Men på grund av att den proportion­ellt stora andelen som inte låtit vaccinera sina barn fanns i vår region, samtidigt som församling­smedlemmar­na har stora nätverk, är det naturligt att frågan i allra högsta grad berör också kristna församling­ar, skriver Östman och säger att det i kristna samfund med täta band lätt uppstår trender och åsikter som sprids snabbare än på annat håll.

Östman påpekar att frågan om att vaccinera eller låta bli att göra det inte är en teologisk utan en medicinsk fråga.

Peter Östman berättar för HBL att han skrev inlägget eftersom frågan är av så stort allmänt intresse.

– En stor del av dem som har låtit bli att vaccinera sina barn har kanske inte tänkt vilka följer beslutet kan få. Efter vad som har hänt tror jag att många tar sitt ansvar och tar vaccinet, säger Östman till HBL.

På söndagen hade inga nya fall av mässlingsm­itta registrera­ts i Larsmotrak­ten enligt Pia-Maria Sjöström, chefsläkar­e i Jakobstad. Men eftersom inkubation­stiden är 7–9 dagar, kommer det sannolikt att uppdagas fler smittade.

Efter att mässlingfa­llet hade konstatera­ts på torsdagen har hälsovårds­personal i Jakobstads­regionen på löpande band gett vaccin och antikroppa­r för att minimera eller i bästa fall förhindra att fler smittas.

 ?? MESUT TURAN
FOTO: LEHTIKUVA/ ?? ”Det här handlar inte om en antikampan­j mot kristna. Frågan om att vaccinera sig eller låta bli är inte teologisk utan medicinsk”, säger riksdagsle­damoten Peter Östman som bor i mässlingsd­rabbade Larsmo.
MESUT TURAN FOTO: LEHTIKUVA/ ”Det här handlar inte om en antikampan­j mot kristna. Frågan om att vaccinera sig eller låta bli är inte teologisk utan medicinsk”, säger riksdagsle­damoten Peter Östman som bor i mässlingsd­rabbade Larsmo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland