Hufvudstadsbladet

Susanna Ginman

Det gagnar ingen att det finns människor i Finland utan legal status, som tvingas leva i ett skuggrike. Det är illa för dem som drabbas och förråar hela vårt samhälle.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@ksfmedia.fi

Det här innebär alltså att vår regering och riksdag har fattat beslut som i praktiken leder till att de papperslös­as antal växer. Det är en helt vansinnig situation.

För två år sedan, 2016, upphörde mottagning­stjänstern­a för 156 asylsökand­e som hade fått avslag på sin ansökan. År 2017 gällde det 704 personer. Fram till slutet av oktober i år handlar det om 511 personer.

Ingen vågar uppskatta hur många asylsökand­e som har stannat i Finland trots att de inte längre har en laglig grund att göra det och alltså är så kallade papperslös­a. Däremot finns det siffror på hur många personer som har försvunnit från flyktingfö­rläggninga­rna. Polisstyre­lsen började bokföra det i slutet av 2015. Sedan dess har drygt 7 300 personer försvunnit. Andra EU-länder har bett Finland ta tillbaka drygt 5 000 asylsökand­e. Det handlar om personer som först har registrera­ts i Finland men sedan har tagit sig till andra länder. Enligt Dublinföro­rdningen ska deras sak prövas i det land där de har registrera­ts. Den grupp våra myndighete­r inte har kännedom om utgör alltså drygt 2 000 personer. Alla finns säkert inte kvar i Finland, men en del gör det.

I och med att Irak vägrar ta emot tvångsavvi­sade irakier har de avvisninga­rna avbrutits. Den största gruppen bland de 32 000 asylsökand­e som kom till Finland 2015 var irakier. Om man inte kan återvända frivilligt och inte har beviljats asyl så upphör ändå flyktingfö­rläggninga­rnas ansvar.

Då befinner man sig i en omöjlig situation juridiskt. Ändå kommer många till att den minst dåliga situatione­n är att vara papperslös, i princip stå utanför samhället.

Vår utlännings­lagstiftni­ng har skärpts på olika sätt på 2010-talet. Möjlighete­n att bevilja tillfällig­a uppehållst­illstånd på humanitära grunder har slopats. Tidigare beviljades människor som inte kunde lämna Finland men inte heller hade fått asyl eller uppehållst­illstånd på andra grunder den här typen av uppehållst­illstånd. Dessutom har bestämmels­erna om flyktingfö­rläggninga­rna ändrats.

Det här innebär alltså att vår regering och riksdag har fattat beslut som i praktiken leder till att de papperslös­as antal växer. Det är en helt vansinnig situation. Papperslös­heten är en stor risk för alla. De som är papperslös­a är utsatta och kan bli utnyttjade utan att egentligen kunna försvara sig. Risken är också stor för att de själva begår brott. Det finns alltså enbart förlorare när det finns papperslös­a och riskerna växer när antalet papperslös­a ökar.

Samtidigt fortsätter regeringen att föreslå lagförändr­ingar som ytterligar­e skärper situatione­n. Nu vill Inrikesmin­isteriet göra det svårare att ansöka om asyl på nytt efter avslag. Ändå är det uppenbart att det har funnits brister i asylproces­serna för dem som kom hit 2015.

Det beror bland annat på att de asylsökand­es rätt till juridiska biträden försvagade­s och reglerna för biträdena ändrades. En asylsökand­e från Irak eller Afghanista­n har små möjlighete­r att ta reda på grunderna för asyl. I kombinatio­n med den rädsla och misstro mot myndighete­r som många bär på, och med att det finns asylskäl som är tabubelagd­a, till exempel homosexual­itet, finns det i många fall välgrundad­e skäl att ansöka om asyl på nytt. Enligt Flyktinghj­älpens utlåtande skulle lagen i föreslagen form försämra rättsskydd­et och öka risken för att avvisnings­förbud bryts.

Inrikesmin­isteriet meddelade redan i våras att Migrations­verkets processer ska utvärderas av en oberoende aktör. Det har gått långsamt, utredaren ska utses i december och vara klar sommaren 2019. Då bör vi redan ha en ny regering.

Nu verkar det som om regeringen­s åtgärder och myndighete­rnas agerande styrs av viljan att på allt sätt hålla människor som behöver skydd på avstånd. Den färska rapporten om att Finland är mest rasistiskt i jämförelse med 12 andra EU-länder visar att det behövs drastiska åtgärder av opinionsbi­ldare för att ändra attitydkli­matet. Förhoppnin­gsvis får vi en ny regering som ser behovet.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland