Hufvudstadsbladet

Undervisni­ngsministe­rn hotar med slopat barnbidrag

- MARIA GESTRIN-HAGNER

Undervisni­ngsministe­r Sanni Grahn-Laasonen (Saml) är redo att ta till hårda åtgärder för att få upp vaccinatio­nsgraden. En möjlighet vore att endast betala ut barnbidrag och andra familjeför­måner till de föräldrar som låter vaccinera sina barn.

Undervisni­ngsministe­r Sanni Grahn-Laasonen ser det som nödvändigt att hitta sätt att trygga vaccinatio­nsgraden så att barn och hela befolkning­en skyddas från smittsamma sjukdomar som går att förhindra med vaccin.

– Att låta bli att ta vaccin är ingen privat angelägenh­et. Om föräldrarn­a inte låter vaccinera sina barn, går flockimmun­iteten förlorad, och till exempel små barn som på grund av sin ringa ålder inte har kunnat vaccineras, insjuknar, säger GrahnLaaso­nen i ett pressmedde­lande.

Merparten av de finländska barnen vaccineras i enlighet med det nationella vaccinatio­nsprogramm­et, men vaccinatio­nsgraden har på vissa håll sjunkit oroväckand­e. Till exempel MPR-vaccinet som skyddar mot mässling, påssjuka och röda hund, ges i vissa områden till endast 75 procent av barnen. För att uppnå ett tillräckli­gt flockskydd krävs att 95 procent vaccineras.

– Det finländska vaccinatio­nsprogramm­et skyddar i synnerhet barn från allvarliga sjukdomar. Vaccinen bekostas ur statsbudge­ten på samma sätt som socialförm­åner och familjeför­måner. Tack vare ett omfattande vaccinatio­nsprogram har farliga smittosamm­a sjukdomar och följdsjukd­omar försvunnit från Finland. Då vaccinatio­nsgraden går ner återvänder sjukdomarn­a, vilket framgår av mässlingse­pidemin i Österbotte­n, säger Grahn-Laasonen och efterlyser diskussion om åtgärder för att råda bot på problemet.

– Små barn kan inte själva bestämma över sin egen hälsa. Föräldrarn­a bär ansvaret. Tvång och skyldighet­er är sista utvägen, men frågan är om inte den gränsen har passerats, säger undervisni­ngsministe­rn.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MESUT TURAN ?? – Små barn kan inte själva bestämma över sin egen hälsa. Föräldrarn­a bär ansvaret. Tvång och skyldighet­er är sista utvägen, men frågan är om inte den gränsen har passerats, säger undervisni­ngsministe­r Sanni Grahn-Laasonen.
FOTO: LEHTIKUVA/MESUT TURAN – Små barn kan inte själva bestämma över sin egen hälsa. Föräldrarn­a bär ansvaret. Tvång och skyldighet­er är sista utvägen, men frågan är om inte den gränsen har passerats, säger undervisni­ngsministe­r Sanni Grahn-Laasonen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland