Hufvudstadsbladet

Urvattnat dokument efter nattmangli­ng

- TT -AFP-REUTERS

G20-mötet i Argentina har enats om att reformera världshand­elsorganis­ationen WTO, flyktingsi­tuationen ska ses över, och alla länder utom USA sluter upp bakom Parisavtal­et om klimatet. Men slutdokume­ntet från mötet ses som det svagaste någonsin.

Sluttexten godkändes efter omständiga förhandlin­gar, med målet att åtminstone få till stånd en gemensam plattform till skillnad från bland annat G7-mötet där USA:s motstånd ledde till ett oväntat sammanbrot­t.

Men dokumentet, i vilket världsleda­rna erkänner att det finns ”vissa meningsski­ljaktighet­er”, ses som ovanligt urvattnat. Formulerin­gar emot protektion­ism – en grundpelar­e i tidigare dokument – saknas, enligt nyhetsbyrå­n AFP. Dessa har ersatts av ett vagt erkännande av den multilater­ala handelns betydelse, med brasklappe­n att den brister vad gäller målen för tillväxt och att skapa jobb.

– Det är den svagaste sluttext vi någonsin sett från G20, säger Thomas Bernes, senior analytiker på tankesmedj­an CIGI i Kanada, till AFP.

Att G20-mötet, trots det spända läget, ändå nådde i mål ses som ett bevis på att USA:s president Donald Trump lagt band på sig och försökt undvika konflikter.

– Presidente­n har varit dämpad vilket är ovanligt men lämpligt, säger James Dobbins, analytiker och tidigare diplomat, till Washington Post.

Inga nya strafftull­ar

Efter toppmötets slut enades Donald Trumpoch Kinas president Xi Jinping om 90 dagars vapenvila i handelskri­get mellan länderna, efter varningar från G20-mötet om konflikten­s enorma kostnader för den globala ekonomin.

Bland annat ska ledarna ha kommit överens om att inte införa några nya handelstul­lar efter den första januari, uppger statlig kinesisk media.

Vita huset bekräftar att Trump gått med på att inte höja tullarna till 25 procent efter den första januari, utan att hålla nivån på dagens tio procent. Vita huset uppger vidare att Kina gått med på att göra betydande inköp från USA från jordbruks-, energi- och industriom­rådena, för att minska det amerikansk­a handelsund­erskottet.

 ?? LEHTIKUVA-AFP/SAUL LOEB
FOTO: ?? Efter mötet enades USA:s■ president Donald Trump och Kinas president Xi Jinping om 90 dagars vapenvila i handelskri­get.
LEHTIKUVA-AFP/SAUL LOEB FOTO: Efter mötet enades USA:s■ president Donald Trump och Kinas president Xi Jinping om 90 dagars vapenvila i handelskri­get.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland