Hufvudstadsbladet

Hur länge måste vi vänta på normaltid?

- LARS STRANG författare, Esbo

SOMMARTID Det var ju meningen att vi skulle få normaltid i mars 2019. Ingen skulle längre mitt i natten behöva ställa om de miljontals klockor som finns i Finland. Framåt på våren, och bakåt på hösten. Nu verkar det inte bli så. Ordförande­skapet i EU övergick till Österrike och enligt Newsner kommer landet att tillsätta en kommitté för att utreda för- och nackdelar. Ett införande kan därmed förväntas ske tidigast i mars 2021!

Det intressant­a är att sådana

utredninga­r redan är gjorda. Man vet redan att de ständiga tidsomstäl­lningarna förorsakar psykisk och fysisk ohälsa hos EU-medlemmarn­a. Det har även varit bekymmersa­mt att ordna med tidscheman inom lantbruket. Djurens interna klocka tickar på enligt en invand rytm, oberoende av att människan egenmäktig­t flyttar tiden. Övertidsti­mmar uppstår för specialist­er som måste omprogramm­era data-, bank- och resetrafik­en till de ändrade tiderna. En liten tröst är att många typer av mobiler och datorer själva kan anpassa tidsomstäl­lningen.

De som ivrar för att man ska behålla växlingen mellan

sommar- och vintertid framför som ett starkt argument att man sparar energi eftersom man genom växlingarn­a skapar mera ljusa timmar under den tid som människorn­a är vakna. I en studie i USA kunde man konstatera 1975 att man genom ingreppet sparat 1 procent av landets energikost­nader. Under de följande åren gjordes nya mätningar där resultatet blev att inga påvisbara kostnadssä­nkningar gick att påvisa.

Det finns länder som inte ändrar mellan sommar- och normaltid. Ryssland, Kina, Indien och Island hör till denna grupp. Vid en enkätmätni­ng som gjordes 2018 i EUländerna svarade åtta av tio

att man vill övergå till en fast tid året om. I undersökni­ngen deltog 4,6 miljoner EU-medlemmar.

Kommer det nu att bli så, att vi måste vänta tills Österrike har genomfört sina konsekvens­analyser innan en majoritet av EU-medlemmarn­a kan få så som de vill? Och om det tar tre år att utreda en relativt liten fråga undrar jag hur lång tid det kommer att ta för de större frågorna av typen: kommer Italien att klara av sitt budgetunde­rskott och kommer EU någon gång i balans med invandrarp­roblematik­en?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland