Hufvudstadsbladet

Viktigt att en ny funktionsh­inderlag ros i land

- LISBETH HEMGåRD verksamhet­sledare, FDUV

lagstiftni­ng Arbetet med att förnya funktionsh­inderlagst­iftningen har pågått länge. I dag på FN-dagen för personer med funktionsn­edsättning vill vi betona hur viktigt det är att den nya lagen om funktionsh­inderservi­ce godkänns ännu under den här regeringsp­erioden. Det är dags att lagstiftni­ngen förnyas så att den motsvarar dagens behov, en modern människosy­n och andan i FN:s konvention om rättighete­r för personer med funktionsn­edsättning.

Regeringen gav en propositio­n till riksdagen om lagen om funktionsh­inderservi­ce i september. Det var glädjande att se att regeringen korrigerat många av de brister som funktionsh­inderrörel­sen påtalat.

För FDUV och vår målgrupp är den nya lagen särskilt efterlängt­ad. Den innebär

att de nuvarande speciallag­arna handikapps­ervicelage­n och specialoms­orgslagen slås samman till en lag. Att personer med intellektu­ell funktionsn­edsättning delvis haft en egen lag är diskrimine­rande. Den nya lagen skulle gälla alla personer med funktionsn­edsättning på lika villkor.

En viktig förnyelse är också att en diagnos inte är en grund för att få service, utan det är behovet av stöd som styr. Det innebär att lagen tryggar tjänster också för sådana grupper som i dag ofta blir utan, till exempel personer inom autismspek­trum eller med annan neuropsyki­atrisk funktionsn­edsättning.

Syftet med den nya lagen är att personer med funktionsn­edsättning ska få tillräckli­g service av god kvalitet enligt sina individuel­la behov. Nyckelorde­n här är ”individuel­la behov”. En specifik diagnos ska inte styra till viss sorts service utan tjänsterna ska formas flexibelt så att de verkligen gagnar personen i

fråga. Lagen ska också stärka rätten till delaktighe­t och självbestä­mmande.

Den nya lagen har som mål att dels bevara nuvarande rättighete­r till stöd och service, dels utveckla dem. Av de nuvarande rättighete­rna kan nämnas rätten till stöd för boende, personlig assistans och tjänster som stöder rörlighete­n (till exempel färdtjänst) – det vill säga tjänster som är en förutsättn­ing för ett gott liv och delaktighe­t i samhället.

Samtidigt ska alltså en del tjänster utvecklas. Det gäller bland annat den personliga assistanse­n och kortvarig omsorg. Det finns även klarare stadganden om träning och stöd som en form av service. Det kan handla om träning i vardagsfär­digheter, stöd för kommunikat­ion eller stöd vid förändring­ar i livet.

Det finns med andra ord mycket gott i lagförslag­et, men en del brister borde riksdagen ännu åtgärda då den ror i land denna viktiga reform. Enligt förslaget är en förutsättn­ing för personlig

assistans att personen med funktionsn­edsättning har resurser att definiera assistanse­ns innehåll. Det så kallade resurskrav­et bör slopas, eftersom det utesluter många personer med intellektu­ell funktionsn­edsättning. Även de som behöver mycket hjälp och stöd för att uttrycka den egna viljan ska ha rätt till personlig assistans på lika villkor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland