Hufvudstadsbladet

Ingen drömlottni­ng men hoppet lever

- JONAS VON WENDT 029 080 1387, jonas.wendt@ksfmedia.fi

ITALIEN

Mycket värre kunde det inte bli. De fyrfaldiga världsmäst­arna hör till länderna vars fotbolls-dna på inget sätt matchar Finlands. Gli Azzurri må sakna en viss stjärnglan­s för tillfället men landet, som andas fotboll, har en obehaglig förmåga att vinna matcherna som gäller något. Och även om det saknas talismaner à la Roberto Baggio och Francesco Totti är det skäl att notera att majoritete­n av spelarna kommer från verkliga storklubba­r. Juventus, PSG, Internazio­nale, Milan, Lazio och så vidare.

Finland har besegrat Italien en gång. Året var 1912.

En poäng av sex vore en bedrift.

BOSNIEN-HERCEGOVIN­A

Det kunde ha blivit Tyskland, Sverige eller Danmark. Mot den bakgrunden känns väl Bosnien okej men här finns också en skrämmande mängd briljans. Två stjärnor sticker ut, Miralem Pjanic och Edin Dzeko. Den sistnämnda kritiseras ibland för att inte vara den mest kliniska avslutaren. Men rätt använd är han ett fruktat vapen. Klubbadres­ser som Manchester City och Roma säger en hel del. Snittat strax under 0,5 mål i proffskarr­iären, i landslaget är facit ännu bättre med 99 matcher och 55 mål. Pjanic speluppfat­tning är himmelsk.

Bosnien är ett lag Finland helst ska ta tre poäng mot.

GREKLAND

Favorit i repris. Grekerna har Finland stött på så många gånger att det börjar bli tröttsamt. För supportrar­na var det en jackpot, Kreta hör som bekant till finländarn­as favoritres­emål.

Grekland är en svårtippad motståndar­e. Kvaliteten varierar väldeliga från kval till kval. Bytte tränare i slutet av förra kvalet och gav en hyfsat enhetlig bild mot Finland i Aten. Kvalitetss­pelare finns det med Manolas i spetsen.

ARMENIEN

Jerevan hör till Europas mest underskatt­ade resemål. Landslaget hör däremot inte till kontinente­ns bästa. Henrikh Mkhitaryan är en väldigt ensam stjärna i ett allt annat än imponerand­e kollektiv. Finland ska ta fyra till sex poäng av Armenien om blåvitt ska kunna drömma om EM. Finland har klart plusfacit på Armenien som inte gjorde särskilt väl ifrån sig i Nations League.

LIECHTENST­EIN

Ett av världens sämre landslag men ett landslag som väcker obehagliga minnen för Finlands del. De två senaste dusterna har slutat oavgjort. Senaste kvalmatche­n slöt 1–1 i Vaduz i något som vid sidan om Ungern 1997 och Andorra borta hör till den blåvita fotbollshi­storiens värsta katastrofe­r.

Hur som helst. Sex poäng är det enda som duger. Mot ett lag som kör med igelkottar, bussar och traktorer i defensiven kan Finland ändå få det rätt tufft.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA - AFP / MARCO BERTORELLO ?? Marco Verratti hör till Italiens stora stjärnor.
FOTO: LEHTIKUVA - AFP / MARCO BERTORELLO Marco Verratti hör till Italiens stora stjärnor.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland