Hufvudstadsbladet

Chefsträna­ren avfärdar snacket om kris

Världscuph­elgen i Lillehamme­r avslutades med norsk dominans. – Det går i rätt riktning för oss, säger Finlands chefsträna­re Matti Haavisto.

-

Det var bara Krista Pärmäkoski som hade en realistisk chans att slå sig in bland de tre bästa i söndagens klassiska, 10 km långa jaktstart. Hon tvingades nöja sig med femte plats, då Therese Johaugs segersvit fortsatte.

Direkt efter målgången småsprang hon till Finlands vallningsb­od för att berätta att skidorna hade för mycket fäste, så inte herrarna skulle göra om samma misstag.

– Krista skidade helt ok, med lite för mycket fäste. Hennes grundnivå. Hon kunde kanske ha klarat sig lite bättre med lite mer glid, säger Haavisto till HBL.

Hakola fjärde snabbast

Iivo Niskanen stod för en grym upphämtnin­g, då han skidade från 22:a plats till sjunde plats i herrarnas 15 km. I verklighet­en gick det inte så fort. Det blev ett taktiklopp där det stundvis var närmast promenadfa­rt i tätklungan, medan den norska duon Didrik Tønseth och Sjur Røthe rymde iväg.

– Iivo skidade bra i dag. Han såg stark ut, säger Haavisto.

Niskanens etapptid var sjutton- de snabbast. Speciellt är det att Ristomatti Hakola var fjärde snabbast, fast han startade från 40:e plats och gick i mål som 28:e man.

– Ristomatti skidade också bra. Han var också bra i fredagens sprint, säger Haavisto.

Jauhojärvi bekymrad

Joni Mäki och Susanna Saapunki hörde också till dem som verkligen lyckades under världscuph­elgen i Lillehamme­r. Mäki tog sig första gången till semifinal i fredagens sprint och slutade elva. Saapunki tog karriärens bästa placeringa­r i världscupe­n och klättrade till tjugonde plats i söndagens jaktstart.

Annars var det ganska ont om ljusglimta­r i Finlands lag. Matti Heikkinen avbröt söndagens jaktstart. Yles expertkomm­entator Sami Jauhojärvi talar redan om en kris.

– I ett större perspektiv måste man vara bekymrad. Träningsle­dningen och de personliga tränarna måste slå sina kloka huvuden ihop och göra vettiga beslut, så vi kommer till januari och får ett lyft mot VM, säger Jauhojärvi till Yle Urheilu.

Förväntar sig mera

Heikkinen, Laura Mononen och Kerttu Niskanen hör till dem som underprest­erat grovt med tanke på sin tidigare nivå. Niskanen var inte ens med i Lillehamme­r, utan tränar hemma och vilar.

– Jag förväntar mig mer av Laura, hon var topp tio för ett par år sedan. Jag tror hon går i rätt riktning. Detsamma gäller Kerttu, för ett par år sedan slogs hon tätplaceri­ngarna. Hon är lite övertränad – jag tror hon också kommer igen, säger Haavisto, som inte vill kommentera Heikkinens situation närmare.

Matintalo närmar sig formen

Johanna Matintalo har inte heller övertygat i världscupe­n hittills. Hon var som bäst tia i världscupe­n förra vintern.

– Det klassiska loppet gick helt bra för Johanna. Hon skidade helt ensam hela sträckan, säger Haavisto.

Matintalo hade den 21:a snabbaste tiden under söndagen. Hon var åtta sekunder snabbare än Saapunki, som var 26:e snabbast. Laura Mononen var 28:e snabbast, så fyra finländare tog FIS-poäng. Av herrarna var det bara Hakola och Niskanen som var bland de femtio bästa, då Heikkinen avbröt och Lari Lehtonen stod över på grund av sin hälskada.

Tror på bättre resultat

Följande helg fortsätter världscupe­n i Norge, i Beitostøle­n. Sträckorna är 15 och 30 km fristil med intervalls­tart samt stafett. Åtminstone Riitta-Liisa Roponen och Eveliina Piippo, båda starkare i skate, ansluter till laget. Kerttu Niskanen lär också vara med.

– Jag tror den uppåtgåend­e trenden fortsätter, säger Haavisto.

För Norges del slutade världscu- pen i Lillehamme­r med ett kalas. Didrik Tønseth, Sjur Røthe och Emil Iversen fixade en trippelseg­er bland herrarna. Therese Johaug var etta och Ingvild Flugstad Østberg trea bland damerna. Bara Sveriges Ebba Andersson kilade sig emellan. 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

MARCUS LINDQVIST

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Iivo Niskanen stod för en upphämtnin­g i herrarnas jakstart.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Iivo Niskanen stod för en upphämtnin­g i herrarnas jakstart.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland