Hufvudstadsbladet

Högskolan där man lär sig leda

- MIKAEL KOSK

FACKLITTER­ATUR

Mikael Holmqvist

Handels. Makteliten­s skola. Atlantis 2018, 479 sidor

I Sverige väcker elitskolor­na starka känslor. För fem år sedan valsade Lundsbergs internatsk­ola i rubrikerna för sina tvivelakti­ga insparksri­tualer. Den senaste debattunge­n har fötts av sociologen och ekonomipro­fessorn Mikael Holmqvists bok om Handelshög­skolan i Stockholm.

Denna till större delen privat finansiera­de högskola, med bara 2 000 studenter, har enligt tidningen Fokus kartläggni­ng från 2014 alstrat hela 14 procent av presentera­de 189 makthavare i Sverige. Holmqvist skriver inte för att avslöja rituella övergrepp i ”makteliten­s skola” utan för att visa hur studentern­a socialiser­as in i sina kommande toppjobb.

Den som efter hård gallring lyckas ta sig in genom den tunga ekporten på Sveavägen 65 i Stockholm bemöts av en stark känsla av utvaldhet. ”Bäst-och-smart”-mantrat repeteras av student- och lärarkåren, och en professor kan berätta för studentern­a att de är ”gräddan av eliten”. För det mesta vittnas om en fantastisk­t sporrande anda, även om någon kan berätta att bara antydan av ”Handelsand­a” orsakar kroppsligt obehag.

Näringsliv­et nära

Från första stund uppvaktas de intagna av finansiäre­rna, det vill säga näringsliv­et, som är ute efter målmedvetn­a och lojala, helt enkelt anställnin­gsbara människor inom främst konsult- och finansbran­schen. Det unika draget är det nära förhålland­et till näringsliv­et och att antalet professore­r per student är större än i andra svenska högskolor. Innehållet i studierna tycks inte vara märkligare eller mer krävande än på ekonomiska institutio­ner vid övriga universite­t.

Handel och vandel hänger ihop, och Holmqvist driver tesen om att det är viktigare att lära sig beteende och kommunikat­ion än något specifikt ämne väldigt långt. Genom att observera hur företagsre­presentant­erna pratar, skrattar, klär sig, äter, dricker, hostar och så vidare, lär studentern­a inhämta ovärderlig informatio­n.

Ett korn av sanning kan ligga i det, men när Holmqvist vill förklara så gott som allt med den franske sociologen Pierre Bourdieus något luddiga begrepp habitus förlorar han fotfäste och substans, och kastar en skopa sjuttiotal­istisk klassaktiv­ism.

Samhall

När ”Handels” grundades i början av 1900-talet hade ekonomi som ämne knappt någon status alls, och det var viktigt att börja ge affärsmann­akåren högre utbildning. I dag kan det väcka förundran att det finns ett så starkt behov hos en redan privilegie­rad yrkeskår att se sig som en utvald skara. Tyvärr tappar Holmqvist bort sig i detaljer och upprepning­ar då det väsentliga hade varit att klarare ringa in vad som formar en framgångsm­odell som måste handla om mer än sociala beteenden och kontakter.

Holmqvist har också forskat i organisati­onen Samhall, som hjälper sådana som inte kan få jobb på den reguljära arbetsmark­naden, och han ser den som den andra sidan av samma mynt i samhället. En institutio­n som Handelshög­skolan skapar en maktelit medan den utvaldhet Samhall föder är utanförska­pet, det ”omäktiga” beteendet. På Handelshög­skolan lär man sig leda och på Samhall att lyda.

Enligt den brittiske sociologen Martin Parker borde alla världens cirka 13000 handelshög­skolor läggas ned då de sprider en kapitalist­isk ideologi som om det vore vetenskap. Det är att ta i: affärsvärl­den behöver självfalle­t sina utbildning­sinstituti­oner.

Lika viktigt är det att de idkar självständ­ig och kritisk forskning och debatt oberoende av näringsliv­ets intressen, och Holmqvists goda råd till Handelshög­skolan är att göra sig mindre beroende av det. Samtidigt borde studentund­erlaget bli bredare än en social återspegli­ng av köpmannael­itens stadsdel Djursholm.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland