Hufvudstadsbladet

Ny och gammal ensamhet

- KERSTIN ROMBERG Bloggar på livslard.blogg.hbl.fi

De senaste veckorna har det talats mycket om ensamhet och rädslor bland människor i vårt eget land och ute i världen. Ibland framstår de två som separata problem, ensamheten å ena sidan, rädslorna å den andra. Själv tror jag att de i hög grad hör ihop och göder varandra.

I Finland räknar man med att flera hundra tusen personer känner att de lever i utanförska­p. En stor grupp är unga vuxna. En fortsatt hög grad av arbetslösh­et nämns som orsak, men också sociala medier bidrar negativt. Modern teknik serverar alldeles nya, subtila sätt att trakassera och frysa ut. Dessutom skapar medierna grogrund för jämförelse­r mellan ens eget liv och andras. De andra kan lätt framstå som mera framgångsr­ika. Den motsägelse­fulla bilden av ideal och verklighet underminer­ar i så fall en sund självkänsl­a. Det är förvisso en paradox att de sociala medierna kan orsaka så starka upplevelse­r av utanförska­p.

Att just ungdomar känner sig ensamma kan ändå delvis ses som ett led i en naturlig utveckling. Uppbrott från föräldrahe­mmet, flytt till okänd studieort, ensamt boende, nytt ansvar för egen (och oftast knapp) ekonomi, nya rutiner, anpassning till ett nytt skede i livet. Jag minns tydligt hur ångestladd­ade mina egna första studiemåna­der var. Den känslan har de flesta av oss haft i längre eller kortare perioder.

Det kommer andra ensamheter senare i livet och har du kommit upp i åren en bit så har du hunnit möta många av dem: nära anhöriga går bort, livsmönstr­et förändras, du sitter kanske ensam i ditt hem och den enda energi som finns mellan dina väggar är den du själv lyckas uppbåda.

Peter Lüttge uppger i en artikel för Svenska Yle – hänvisande till Karl Albrecht – några slag av rädslor som tenderar att härska över oss människor: rädslan att mista sin självständ­ighet och att bli beroende av andra (loss of autonomy), att uppleva att man inte duger eller att förlora sin integritet (egodeath), att inte längre tillhöra ett socialt sammanhang (separation), att mista en kroppsfunk­tion (mutilation) och rädslan för att inte längre finnas till (extinction). Jag uppfattar att de alla hör nära samman med ensamhetst­emat.

Utanförska­p föder rädslor och ångest som i sin tur föder utanförska­p. Cirkeln är ond. Det är ett brännande samhällspr­oblem inte bara i vårt land. I någon av diskussion­erna nämndes ett dystert exempel från Japan: det händer att socialt isolerade, sjuka seniorer väljer att begå lindrigare brott för att bli placerade på anstalt, få vård och slippa otrygghete­n hemma.

Ensamhet är ett förfärligt tillstånd. Det måste göras mera för att bryta den – inte minst här i vårt eget land.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland