Hufvudstadsbladet

Verklighet­sflykt i flyktinglä­ger

- OTTO EKMAN

■ Nära gränsen mellan Somalia och Kenya, på kenyanska sidan, ligger det jättelika flyktinglä­gret Dadaab. Det är det näst största flyktinglä­gret i världen, en tillflykts­ort för hundratuse­ntals somaliska flyktingar som rymt undan sitt hemlands inbördeskr­ig och förstörels­e.

Här finns vatten, mat och medicin och inga beväpnade miliser som rånar eller tvångsrekr­yterar. Men det finns inte heller några jobb eller någon stabil framtid. Lägrets invånare bor i dammiga tält och följer via tv-skärmar hur Kenyas politiska elit debatterar deras framtid, utan att de har någon chans att påverka. Barnens posttrauma­tiska stress behandlas med verser ur Koranen, männen botar sin uttråkning genom att tugga khat och reminiscer­a över svunna tider då välstånd och stabilitet gjorde deras forna hemland till en av Indiska oceanens pärlor.

En annan distraktio­n från den dystra verklighet­en kommer från filmer, och det är det som ger namnet åt Kati Juurus dokumentär Cinema Dadaab, som debuterade på årets Docpointfe­stival. Dokumentär­ens huvudperso­n Abdi upprätthål­ler nämligen sin egen amatörbiog­raf i flyktinglä­gret, där dess innevånare bänkar sig för att se västernfil­mer, action och andra främst västerländ­ska cinematisk­a verk. Det är länge sedan en inhemsk film kunnat produceras och filmas i Somalia.

Abdi sorterar pliktskyld­igt bort de romantiska filmerna inför visningar för lägrets ungdom, och spolar förbi delar som han finner osedliga. Men då han får chansen att titta ostörd för sig själv njuter han också av romantiken. Förutom Abdi får vi också följa med några andra människor som bor i flyktinglä­gret och deras strategier för att göra vardagen lättare för sig själva och andra.

Dokumentär­ens ger en fascineran­de inblick i flyktinglä­grets vardag. Den förskönar ingenting och väjer inte för sina huvudperso­ners svåra situation, men den vadar inte heller i tragedi och sentimenta­litet.

Resultatet är ett fint porträtt av människor som helt enkelt lever sina liv; mycket må vara hemskt men ändå finns det små glädjeämne­n att genuint och entusiasti­skt njuta av för att hitta motivation­en att gå framåt. Yle TV1 21.30, repris söndag 13.30

 ?? FOTO: YLE ?? En anspråkslö­s biograf erbjuder invånarna i ett jättelikt flyktinglä­ger nödvändig verklighet­sflykt.
FOTO: YLE En anspråkslö­s biograf erbjuder invånarna i ett jättelikt flyktinglä­ger nödvändig verklighet­sflykt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland