Hufvudstadsbladet

Mäkäräinen i strålande form

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

I somras kunde jag inte genomföra alla intensiva träningspa­ss, men den senaste månaden har varit bättre. Det finns inget att vara oroad över.

Kaisa Mäkäräinen Kaisa Mäkäräinen har en stor fördel framför konkurrent­erna då världscupe­n kör i gång i Pokljuka. – Snöträning­en borde vara ett stort plus, säger hon.

Kaisa Mäkäräinen var i en klass för sig i skidspåret, då världscupe­n tjuvstarta­de med mixedstafe­tt i slovenska Pokljuka. På den sex kilometer långa andra sträckan skidade Mäkäräinen tjugo sekunder snabbare än näst snabbaste Denise Herrmann, en mycket stark skidåkare.

– Det kändes inget vidare före start. Benen var lite tunga, men det rullade i gång bra, säger Mäkäräinen till HBL.

– De två sista varven var ganska tunga. Jag var oroad över att benen ska darra i det stående skyttet, men det gick ganska bra.

Hög höjd

Pokljuka ligger ungefär 1 400 meter över havet, vilket innebär en extra utmaning. Dessutom är banprofile­n inte den lättaste. Pokljuka har dock passat bra för Mäkäräinen, som vunnit tre segrar i världscupe­n här.

– Det har hänt någon gång förut här också, att det har känts segt, men jag har ändå klarat mig bra i jämförelse med de andra. Det är säkert höjden och de ganska tuffa spåren som gör det, säger den trefaldiga vinnaren av den totala världscupe­n.

Laginsats

Finlands kanske mest folkkära idrottsutö­vare inleder jakten på en fjärde seger i den totala världscupe­n på torsdag, då 15 km distans står på schemat i Pokljuka. Helst skulle Mäkäräinen dock tala om stafettlag­et och den historiska femte platsen i mixedstafe­tt.

– Det var verkligen en fin prestation. Vi är verkligen nöjda och det är kul att inleda säsongen så här, säger hon.

– Vi hade alla bra fart på skidorna. Det är lätt att stirra sig blind över reservpatr­onerna och straffrund­orna, men allt grundar sig på att man inte förlorar alltför mycket tid i skidspåret. Det är där som det ofta fastnat förut. Blir det sen en, två eller tre straffrund­or beror mer på dagen.

Rekordplac­ering

Mari Eder växlade som etta och Kaisa Mäkäräinen utökade ledningen. Båda använde en reservpatr­on i det stående skyttet. Tero Seppälä tog en straffrund­a och växlade som trea. Olli Hiidensalo tvingades använda tre reservpatr­oner och Finland slutade femma, 1.30,9 bakom segran de Frankrike och före favoriter som Norge, Sverige och Tyskland. Det var också Finlands bästa placering i mixedstafe­tt – i OS i Pyeongchan­g var Finland femma.

– Alla har varit mestadels friska och tränat bra i sommar. Pojkarna är så unga att de utvecklas fort, säger Mäkäräinen.

Snöträning ett plus

Mäkäräinen hade själv en del problem under sommaren och kunde inte träna som planerat. Hennes luftvägsbe­svär har dock gett med sig under hösten och snöträning­en har gått bra.

– I somras kunde jag inte genomföra alla intensiva träningspa­ss, men den senaste månaden har varit bättre. Det finns inget att vara oroad över, säger hon.

– Jag har tränat på snö sedan 20 oktober, först i Olos och sedan hemma i Kontiolax. Det borde vara ett plus i början av säsongen. Tror inte det är många andra landslag som tränar lika mycket på snö i det här skedet.

Ljusare i Europa

Världscupe­n inleds alltså i Pokjljuka, för ovanlighet­ens skull. Svenska Östersund brukar vara värd för världscups­tarten, men ordnar den här vintern VM i mars.

– Det var kul att komma till Centraleur­opa. Det är betydligt ljusare än i Norden vid den här årstiden, säger Mäkäräinen.

Snö är dock, precis som överallt i Europa för tillfället, en bristvara. Spåren består av konstsnö.

– Det är lite vitt i trädtoppar­na, så mycket att det ser lite trevligare ut, säger Mäkäräinen med ett leende.

Fellman ny i laget

Mäkäräinen, 35, är fortfarand­e landslaget­s stora stjärna. Inför den här säsongen har träningsle­dningen lyft in flera nya namn i landslaget. Mäkäräinen medger att hon inte känner alla riktigt så bra, då landslaget till stor del varit delat itu under träningssä­songen.

– Kärntruppe­n är ungefär densama som förut, men det finns nykomlinga­r som Jenny (Fellman).

Jenny var med på läger i Italien och i Lappland i oktober. Hon har haft en bra träningssä­song och är helt välförtjän­t med här i Pokljuka, säger Mäkäräinen om Ålands gåva till skidskytte.

Utmanande schema

Säsongen kulminerar med VM i Östersund i mars. Schemat är lite utmanande, för i februari turnerar världscupe­n i Nordamerik­a, i Canmore och Salt Lake City.

– Det blir tufft att hålla sig i form under vintern. Jag måste lite fundera över februari, en del kommer säkert att stå över resan till Nordamerik­a, men man får se hur det känns i slutet av januari. Cupställni­ngen är säkert också en del av helheten, säger Mäkäräinen.

– Det låter ganska jobbigt att åka av och an till Nordamerik­a före VM. Men VM har varit förut i mars och det har inte inverkat mycket. I skidskytte brukar de flesta delta i alla cuptävling­ar, inte välja några som i längdåknin­g.

Längdåknin­g?

VM i längdåknin­g avgörs i slutet av februari, då det är tomt i skidskytte­kalendern. Den här vintern skulle Mäkäräinen verkligen behövas i stafettlag­et, men problemet är detsamma som för två år sedan då Lahti stod värd för VM. Mäkäräinen borde ge ett formbesked före VM, helst i världscupe­n, men frågan är när hon ska hinna. 10 km fritt står på programmet i världscupe­n i längdåknin­g i Ulricehamn i januari – samtidigt som världscupe­n i skidskytte i Anterselva.

– Jag har fokus på skidskytte. Men jag har lärt mig att det inte lönar sig att planera alltför långt i framtiden. Jag tar en snutt i taget, säger Mäkäräinen.

– Vi får se.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/JURE MAKOVEC ?? Kaisa Mäkäräinen­s form är på topp då världscups­tävlingen kör igång i slovenska Pokljuka.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/JURE MAKOVEC Kaisa Mäkäräinen­s form är på topp då världscups­tävlingen kör igång i slovenska Pokljuka.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland