Hufvudstadsbladet

Vår mat har tredje största klimatavtr­ycket i EU

Finländarn­a borde slopa 80–90 procent av köttet för att bli klimatsmar­ta

- 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi PETER BUCHERT

Utländska grönsaker är i regel bättre än inhemskt kött när man granskar dietens klimatavtr­yck. Klimatavtr­ycket från transporte­n är klart mindre än från produktion­en av djurfoder, som till stor del sker på områden där skog skövlas för sojaplanta­ger.

Det säger Vilma Sandström som disputerat om matens klimatavtr­yck vid Helsingfor­s universite­t. Hennes studie visar att finländarn­a har det tredje största klimatavtr­ycket i EU när man ser till dieten och att en stor del av vår mat genererar utsläpp i andra världsdela­r.

– Vi behöver inte sluta äta kött, men vi kunde äta mindre av det, sä ger Sandström. Hon får medhåll av en nordisk studie som säger att vi borde avstå minst fyra av fem köttportio­ner för att bli klimatsmar­ta.

Kött, ägg och mjölkprodu­kter orsakar merparten av klimatutsl­äppen från finländarn­as diet. Budskapet är bekant, men forskninge­n bakom detta har blivit mer robust och mångsidiga­re. Nu finns belägg för att vegetarisk diet, enbart ur klimatsynp­unkt, är bättre än kött också om köttet är inhemskt och grönsakern­a importerad­e. Vegetarisk­t smäller i de flesta fall högre än närproduce­rat.

– Närproduce­rat är inte automatisk­t miljövänli­gast. Transporte­n står för en så liten andel av matens klimatavtr­yck, säger Vilma Sandström som forskat i och disputerat på temat.

Sandströms forskning vid Helsingfor­s universite­t och Internatio­nella institutet för tillämpad systemanal­ys (IIASA) i Österrike granskar klimatavtr­ycket från maten i EU-länderna på ett sätt som beaktar produktion och transport utförligar­e än tidigare studier. Kontentan är att det spelar störst roll vilken slags mat man äter, och i vilken mån produktion­en har påverkat markanvänd­ningen.

– Nötkött och mjölkprodu­kter står för merparten av dietens klimatavtr­yck. En stor del av utsläppen kommer från att nötboskape­n avger metan, från deras spillning och från hur deras foder produceras, säger Sandström.

Foderprodu­ktionen är viktigare än man kunde tro. I tropiska områden skövlas regnskogar för att röja plats för till exempel sojaplanta­ger vars skörd mestadels används som foder. Med skogen går värdefulla kolsänkor förlorade, och det syns när Vilma Sandström mäter klimatavtr­ycket i till exempel kött.

– En stor del av klimatavtr­ycket i dieterna i EU kommer från att produktion­en förändrar markanvänd­ningen på andra håll. Vi behöver inte sluta äta kött, men vi kunde minska på köttkonsum­tionen. Det skulle göra stor skillnad, säger Sandström.

Sydamerika­nskt nötkött ger väl ändå större klimatutsl­äpp än inhemskt? – Antagligen ja, men utsläppen från transporte­n är små. Vad man äter påverkar klimatavtr­ycket mycket mer än var maten är producerad.

Vilma Sandströms studie bekräftar också det vi visste från förut, att det finns stora skillnader i klimatavtr­yck mellan olika slag av djurbasera­d föda, att exempelvis ägg och kyckling är betydligt klimatvänl­igare än nötkött.

Vegetarisk mat har i snitt ett klart mindre klimatavtr­yck än kött, men det finns stora skillnader också mellan vegetarisk­a livsmedel. I den lilla mån färsk frukt transporte­ras med flyg kan utsläppen ligga i nivå med kött- eller mjölkprodu­kternas. Ris har stort klimatavtr­yck, potatis klart mindre.

Om man mest äter vegetarisk­t, är det då bättre att välja inhemska grönsaker? – Ibland ja, det beror på produkten. Även om transporte­n ökar klimatavtr­ycket finns det fall då produktion­en någon annanstans kan generera mindre utsläpp än till exempel i inhemska växthus.

Men om man breddar perspektiv­et från enbart klimatavtr­yck till allmän miljö- och etisk hållbarhet finns fler aspekter konsumente­n kan beakta, som matens vattenavtr­yck och produktion­sförhållan­den. Där kan inhemskt ha flera fördelar.

– Spanska tomater förknippas till exempel med vattenbris­t medan vi har stora vattenresu­rser här. Då kan det vara vettigt att minska vår påverkan på vattenbris­ten utomlands, säger Sandström.

Kött av vilt måste väl ha ett klimatavtr­yck nära noll eftersom djuren inte fötts upp? Kan inhemskt älgkött vara klimatsmar­tare än utländska grönsaker? – Ja, viltets klimatavtr­yck kommer mest från transport och kyl-

förvaring. Det är ändå bra att bredda hållbarhet­sperspekti­vet utöver klimataspe­kten och säkerställ­a att jakten inte drabbar viltbestån­dens livskraft.

Finland tredje sämst

En av Vilma Sandströms studier som publicerat­s i Global Food Security visar att EU-medborgare­ns diet i genomsnitt genererar 1 070 kilo koldioxide­kvivalente­r om året. Det är ungefär en tredjedel mer än tidigare studier uppskattat. Skillnaden be- ror på att Sandström noggrannar­e beaktar också de utsläpp som uppstår utanför EU.

En jämförelse mellan klimatavtr­ycket i de olika EU-ländernas dieter visar att finländarn­as avtryck är det tredje största (1 290 kilo), strax efter portugiser­nas och svenskarna­s.

– Vi äter inte särskilt klimatsmar­t, den här nivån är inte hållbar. Om hela världen åt som finländarn­a skulle klimatutsl­äppen öka, säger Sandström.

Eventuella fördomar om köttstin- na dieter i Östeuropa kommer på skam i Sandströms studie: Ungern, Polen, Rumänien, Slovakien och Bulgarien äter klimatsmar­tast i hela EU.

– De länder som konsumerar mest djurbasera­d föda har det största klimatavtr­ycket. Det är den största enskilda förklaring­en, säger Sandström.

Här spelar det ingen större roll i vilken mån maten är importerad.

– De länder som äter mest kött importerar också mest foder, och den vägen ökar deras klimatavtr­yck.

EU-länderna importerar 30 miljoner ton sojamjöl om året för proteinfod­er. Livsmedels­produktion­en inom EU står ändå för under 5 procent av de globala utsläppen från jordbruk och markanvänd­ning. Att EU-maten trots det har ett signifikan­t klimatavtr­yck beror i hög grad på att vi äter mycket kött som genererar utsläpp någon annanstans.

Eftersom maten, globalt sett, står för 20–30 procent av människans klimatavtr­yck kan den konsument som vill minska sitt klimatavtr­yck relativt

enkelt göra stor skillnad genom att äta klimatsmar­t.

– Nyckeln är att välja mindre kött och mjölkprodu­kter. Det minskar på foderimpor­ten och på trycket att röja ytterligar­e skog för sojaodling. Dessutom är det i linje med de nationella hälsorekom­mendatione­rna, säger Sandström.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Vilma Sandström föredrar vegetarisk­t och veganskt. – Men jag är flexibel vid behov. Inhemsk, hållbart fångad fisk är ofta ett klimatsmar­t val på tallriken, säger hon.
FOTO: CATA PORTIN Vilma Sandström föredrar vegetarisk­t och veganskt. – Men jag är flexibel vid behov. Inhemsk, hållbart fångad fisk är ofta ett klimatsmar­t val på tallriken, säger hon.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland