Hufvudstadsbladet

Magert avtal bättre än fett gräl

Ser man glaset som halvfullt var G20ländern­as avtal bättre än ännu ett möte i kaos. Är glaset halvtomt är avtalet magert och substanslö­st.

- john-erik.jansen@ksfmedia.fi JOHN-ERIK JANSÉN

Förväntnin­garna inför G20mötet i Argentina var inte höga. USA:s nyprotekti­onistiska handelspol­itik är ett givet ämne för G20, men med president Donald Trumps uttalade motvilja mot internatio­nella överenskom­melser kunde man inte vänta sig någon öppning i den frågan.

Den upptrappad­e konflikten mellan Ukraina och Ryssland och mordet på den saudiske journalist­en Jamal Khasoggi på Saudiarabi­ens ambassad i Istanbul bidrog också till att skruva ned förhoppnin­garna.

Det hjärtliga mötet mellan Vladimir Putin och den saudiske kronprinse­n Mohammed bin Salman var en talande symbol för det internatio­nella klimatet just nu.

Apecmötet för ekonomiern­a i Stilla havet slutade för ett par veckor sedan utan gemensamma deklaratio­ner. I somras tog Donald Trump eftertryck­ligt avstånd från slutdokume­ntet från G7-mötet. Risken var stor att också G20-mötet skulle sluta i oenighet.

Efter G20-mötet sades att president Donald Trump lade band på sig och försökte undvika konfrontat­ioner.

Kommentare­rna kring den nyligen avlidne statsmanne­n George Bush påminner om en tid när USA:s president ville nå överenskom­melser och enighet och inte skapa konflikter.

Det magra slutdokume­ntet från Buenos Aires är ändå bättre än ett helt resultatlö­st kaos. Visst kan man tala om ett misslyckan­de och den svagaste sluttexten någonsin. Men givet utgångsläg­et var det orealistis­kt att tro att mötet skulle kunna innebära några genombrott.

För första gången sedan organisati­onen grundades år 2008 innehåller deklaratio­nen ingen skrivning om att bekämpa protektion­ismen. Formulerin­gen har inte hindrat länder från att införa handelshin­der i alla fall, om det har legat i deras intresse.

Men att en organisati­on som har frihandel som en av sina bärande principer inte längre vill betona det är ett tecken på hur det internatio­nella samarbetet och de gemensamma spelregler­na tunnas ut.

I dokumentet upprepar man att USA avser att lämna Parisavtal­et. Men samtidigt fastslår de övriga länderna att Parisavtal­et är ett oåterkalle­ligt åtagande. Vad utfästelse­n innebär i praktiken prövas vid den nyss inledda klimatkonf­erensen i Katowice.

Det viktigaste resultatet i Buenos Aires nåddes inte vid förhandlin­gsbordet utan vid middagen mellan Donald Trump och Kinas president Xi Jinping.

Båda länderna drar nytta av att avvärja handelskri­get. Tillväxten i Kina håller på att dämpas, och det kan försvåra Kinas ambitioner att stärka sin globala roll. Också i USA syns tecken på en avmattning när effekterna av president Trumps massiva skattesänk­ningar börjar klinga av.

Ledarna beslöt att lägga tulltariff­erna som skulle införas vid årsskiftet på is i tre månader. Kina lovade att under tiden köpa betydligt mera varor från USA, bland annat energioch jordbruksp­rodukter.

Länderna ska också börja förhandla om det som USA – och också EU – ser som Kinas bristande respekt för äganderätt­en till immateriel­la tillgångar.

Givet Donald Trumps uppfattnin­g att handelskri­g är lätta att vinna, och Kinas uttalade vägran att falla undan för hot, är det långt ifrån säkert att vapenvilan övergår i varaktig fred.

Under tiden följer EU processen med en del farhågor.

Hotet om sanktioner mot den europeiska bilindustr­in är fortfarand­e i kraft, även om de sköts upp vid mötet mellan Trump och EU-kommission­ens ordförande Jean-Claude Juncker i somras.

EU befarar att USA och Kina nu gör upp sinsemella­n, på EU:s bekostnad. Kina kan till exempel beordra sina statsägda företag att handla mera med USA och mindre med EU.

Tecken på det syns redan. När Kina i somras beställde Boeingplan i stället för Airbus sågs det som ett sätt att visa att Kina verkligen vill minska handelsund­erskottet med USA.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland