Hufvudstadsbladet

Forskning: Slopa nio köttallrik­ar av tio

- PETER BUCHERT

En vegetarisk skoldag i veckan räcker ingenstans. Nordborna borde minska sin köttkonsum­tion med 80–90 procent för att dieten ska bli förenlig med Parisavtal­et, säger Nordiska ministerrå­det. Om det pågående klimatmöte­t i Polen ska ha en funktion måste klimatpoli­tiken omsättas i konkreta handlingar i hela världen. Lösningarn­a är många och ser olika ut på olika håll i världen.

Maten är en nyckelfråg­a i Norden, och köttet i fokus. Utmaningen­s storlekskl­ass framgår av Nord- iska ministerrå­dets rapport Future Nordic Diets som säger att vi borde skära bort 81 alternativ­t 90 procent av köttet i vår diet för att få ner vårt veckointag till 80–150 gram kött per person, inklusive kyckling. Det blir i praktiken högst en köttmåltid i veckan.

Rapporten skissar på två scenarier för hur Norden kunde förse hela sin befolkning, och fler än så, med tillräckli­gt mycket och hälsosam mat så att dietens klimatavtr­yck vore i linje med Parisavtal­et. Rapporten betonar att kött inte behöver bannlysas, men den slår också fast att vi inte kan fortsätta tro att business as usual fungerar bra.

Rapporten föreslår att vi ersätter merparten av köttet med spannmål, grönsaker och vegetabili­ska fetter. Den påpekar att vi borde äta mer grönsaker än i dag, också enligt de nordiska hälsorekom­mendatione­rna. Därtill kan vi med fördel äta fisk varje vecka också framöver.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland