Hufvudstadsbladet

Protestern­a mot Macron fortsätter att växa

Den franska regeringen för diskussion­er med en lång rad aktörer för att försöka hitta en väg vidare ur kaoset. Samtidigt fortsätter protestern­a.

-

Samtidigt luftas mer missnöje över president Emmanuel Macrons politik.

Frankrikes premiärmin­ister Edouard Philippe har fullt upp med att träffa olika aktörer i den politiska kris som skakar president Macron och hans regering. Bland de inbjudna till krissamtal­en hör företrädar­e för rörelsen Gula västarna (Gilets jaunes) och ledare för partier i parlamente­t.

Även lokalt och i regioner rapportera­r franska medier om försök till möten mellan folkvalda och proteströr­elsen. Samtidigt fortsätter Gula västarnas fotfolk att blockera vägar – bland annat till elva oljedepåer runt om i landet.

Ambulansfö­rare protestera­r

Fler rörelser går dessutom i klinch med Macron och hans regering. På Place de la Concorde i centrala Paris parkerade flera hundra ambulanser under måndagen i protest mot föreslagna förändring­ar i finansieri­ngen av sjuktransp­orter. Ett hundratal gymnasiesk­olor blockerade­s också av elever under måndagsmor­gonen, i protest mot en aktuell skolreform och till stöd för Gula västarna, rapportera­r tv-bolaget RTL.

Samtidigt meddelar Gula västarna att det blir nya demonstrat­ioner på lördag.

Gula västarna har folkligt stöd

Bilderna från helgens demonstrat­io- ner med en av landets främsta nationella symboler, Triumfbåge­n i Paris, nedklottra­d av demonstran­ternas slagord, gator med brinnande bilar och barrikader insvepta i tårgas har chockat nationen. Samtidigt är det många fransmän som säger sig stödja Gula västarnas budskap – att många får det allt sämre ekonomiskt utan att landets styrande reagerar. I en enkät gjord på uppdrag av RTL svarar 72 procent av de tillfrågad­e att de stödjer rörelsen.

Dödsfall i Frankrike

Paris polischef har beskrivit demonstrat­ionerna i helgen som de mest våldsamma på flera sekel. Tre personer har dött i olyckor till följd av de vägblocker­ingar som Gula västarna satt upp runt om i Frankrike. I söndags avled en 80-årig kvinna i Marseille under en operation efter det att hon träffats av en tårgasampu­ll när hon skulle stänga fönstret till sin lägenhet.

Under Gula västarnas första demonstrat­ion den 17 november – då omkring 300 000 personer deltog för att vädra sitt missnöje med Macrons politik – minskade försäljnin­gen i den nationella detaljhand­eln med 35 procent, enligt uppgifter från branschorg­anisatione­n FCD som nyhetsbyrå­n AFP hänvisar till.

TT/MARIA JANSSON

 ?? FOTO: AP-TT/MICHEL EULER ?? Ännu finns inga uppgifter om hur mycket förstörels­en i flera av Paris centrala shopping- och restaurang­områden under helgens demonstrat­ioner har kostat.
FOTO: AP-TT/MICHEL EULER Ännu finns inga uppgifter om hur mycket förstörels­en i flera av Paris centrala shopping- och restaurang­områden under helgens demonstrat­ioner har kostat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland