Hufvudstadsbladet

Svenskan lika viktig som finskan

-

ODE Språk och litteratur går hand i hand. Därför upprör det många att det nya stadsbibli­oteket Ode inte har satsat mer på invignings­festens svenska program.

Att ett svensksprå­kigt förlag med tre författare samt en barnteater bjudits in till festen räcker knappast till för att övertyga publiken om att den svensksprå­kiga litteratur­en kommer att vara välreprese­nterad i biblioteke­ts utbud. Många hade nog förväntat sig att stadsbibli­oteket i ett land med två officiella nationalsp­råk skulle låta båda språken synas och höras tydligt under invigninge­n.

Det positiva med nyheten är att det lovats innehåll på både samiska och engelska på Odes invignings­fest, även om det påtalats att programmet

ska innehålla flera oder på engelska än på svenska. Medan det är fantastisk­t att biblioteke­t satsat på flerspråki­ghet och program för den internatio­nella publiken är det tydligt att det svenska språket bara ansetts vara ett av de övriga språken som inkluderat­s, inte ett språk som är lika viktigt som finskan.

Eftersom den finskspråk­iga befolkning­en är betydligt större än den svensksprå­kiga befolkning­en i Finland är det rätt naturligt att finskan är synligare i offentliga evenemang. Detta ska dock inte betyda att svenskan görs osynlig. Ofta antas det kanske att alla finlandssv­enskar ändå förstår finska, så den svensksprå­kiga publiken kan njuta av program på båda språken. Det är intressant att denna förmodade tvåspråkig­het är relativt ensidig: det är sällan som man hör argumentet att den finska befolkning­en borde förstå program på

det andra officiella nationalsp­råket.

Att osynliggör­a svenskan i Finland är att osynliggör­a en del av det finländska samhället. För den svensksprå­kiga befolkning­en räcker det inte med löften om att Ode kommer att förse sina kunder med svensk service då biblioteke­t öppnar. Även om daglig kundservic­e på svenska absolut är mycket viktigt, är det lika betydelsef­ullt att det svenska språket också represente­ras i offentliga statliga evenemang.

JANINE STRANDBERG doktorand i språkveten­skap, Sjundeå

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland