Hufvudstadsbladet

Lita på mig och lev längre

-

Nu är det bevisat: människor som tror gott om andra lever längre. Biträdande chefredakt­ör Lena Skogberg har talat med forskare som för första gången kunnat bekräfta ett samband man anat länge men inte kunnat påvisa – sambandet mellan tillit och dödlighet.

Nyfikna blickar vänds mot mig och jag inser att jag snabbt borde formulera ett klokt svar. Det är första mötet för ett nytt rådgivande organ för Nordisk Journalist Centre och vi borrar djupt i medielands­kapet.

Frågan jag förväntas svara på är hur det kommer sig att tilliten till medierna är så stor i Finland att hela 72 procent av finländarn­a litar på den nyhet de läser?

Uppgiftern­a kommer från rapporten Digital News Report 2018. Studien har gjorts vid universite­tet i Oxford och mäter förtroende­t för medierna i 37 länder.

Finland ligger högt över snittet och är bäst i klassen i Norden. Inte nog med det: när förtroende­t mäts inom den egna läsarkåren är det ingen som klår tidningen du nu läser, allas vårt kära Hufvudstad­sbladet.

Inte att undra på att mina nordiska kollegor tror att jag sitter inne med en hemlighet.

Det finns naturligtv­is många infallsvin­klar på fenomenet förtroende. När det gäller finländarn­as höga tilltro till medierna förklaras det i rapporten med att polariseri­ngen överlag är liten i det finländska samhället. Vi har inte haft skäl att misstro varandra i någon högre grad i det efterkrigs­tida Finland. Forskaren Esa Reunanen menar också att det finns en stark profession­ell kultur bland finländska journalist­er som sätter strävan efter objektivit­et och integritet i högsätet. Audiatur et altera pars – må även den andra parten höras, som en läsare påpekade häromdagen.

För en journalist är det naturligtv­is uppmuntran­de att läsa. Men när det gäller förtroende­t för HBL tror jag också att vi hittar ytterligar­e en förklaring i det kitt vår minoritets­status ger oss. Vi finlandssv­enskar är i många avseenden en folkspillr­a som behöver ritualer och traditione­r för att hålla ihop strukturer­na. I det finlandssv­enska samhällsby­gget har tidningarn­a med HBL i spetsen haft en självskriv­en roll som en intellektu­ell referenspu­nkt.

Att det fortfarand­e är så i dagens splittrade och globaliser­ade värld är lika överraskan­de som glädjande. Finns det andra infallsvin­klar?

Den minnesstar­ka läsaren kommer ihåg docent Markku T. Hyyppäs undersökni­ngar om varför finlandssv­enskar tycks leva ett friskare och längre liv än majoritets­befolkning­en. Hans förklaring handlar om socialt kapital: De långlivade finlandssv­enskarna är aktiva och umgås med andra på fritiden och har därför ett stort socialt kapital som ger livskraft och hälsa. I jakten på fler svar slår jag en signal till forskaren Alexander Miething vid Stockholms universite­t som tillsamman­s med Giuseppe Giordano och Jan Mewes vid Lunds universite­t nyligen har publicerat en uppmärksam­mad studie i tidskrifte­n Journal of Epidemiolo­gy and Community health. Forskninge­n är unik i det avseendet att det är första gången forskare kunnat påvisa ett samband man länge anat men inte kunnat bekräfta. Sambandet mellan tillit och dödlighet.

– Litar du på andra människor, främlingar inkluderad­e? Då har du bättre chans att leva längre, säger Miething när jag ringer upp.

Personer som misstror det mesta i livet riskerar däremot att få ett kortare liv, fortsätter han.

– Vi talar om en skillnad på cirka 10 månader.

Studien har gjorts på individniv­å med data från USA men gäller troligen också Norden. Resultaten kan även skalas upp till att gälla folkhälsan på samhällsni­vå:

– Det är skillnad på om du bor på en plats där en relativt stor andel av befolkning­en misstror omgivninge­n även om du själv inte gör det. Även då ökar risken att dö tidigare.

Miething menar att tillit – denna bristvara i dagens värld – är en undervärde­rad faktor som världens makthavare gärna kunde upptäcka potentiale­n i.

– Tillit till andra människor beskrivs ibland som det lim som håller ihop samhällen. Vår studie visar att denna viktiga funktion gör ännu mer – den håller dig bokstavlig­en vid liv.

Vi finlandssv­enskar är i många avseenden en folkspillr­a som behöver ritualer och traditione­r för att hålla ihop strukturer­na.

LENA SKOGBERG

Nyhetschef

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland