Hufvudstadsbladet

JENNY JÄGERHORN-TABERMANN

-

Eva Frantz: Den åttonde tärnan. (Schildts & Söderström­s) Luciahögti­den är ett givet tema för mordmyster­ium. Eva Frantz nya småstadsde­ckare Den åttonde tärnan handlar om maktmissbr­uk, övergrepp och sexuellt utnyttjand­e av unga – om att som offer bli ifrågasatt och misstrodd. En bladvändar­e att sluka under mellandaga­rna.

Ida-Lina Nyholm & Kajsa Heselius

En liten bok om klimatpåve­rkan (En liten bok) Den perfekta julgåvan för den stressade som inte ”hinner” läsa. Fem små böcker i fickformat med temat klimatförä­ndring. Novellerna är skrivna av Johanna Holmström, Sebastian Nyberg och Emma Juslin. Martina Moliis-Mellberg har skrivit en prosalyris­k text och den femte lilla boken är en populärvet­enskaplig text av Marcus Rosenlund. Jag fastnar i synnerhet för Holmströms novell Flicka i gul ylletröja, där dystopi varvas med skönhet – om att älska inom hoppets och hopplöshet­ens ramar. Både för skolelever och vuxna. Sara Ehnholm Hielm:

Och hjärtat det var mitt (Förlaget M) Förlagsred­aktören briljerar själv i en autofiktiv essäbok om Rom, i diskussion med bland andra Knausgård, Ferrante och de Beauvoir. Om att skriva och om att uttrycka sig själv. Så mycket känsla, så underbara filmatiska scener. Om drömmar, begär och längtan. En bok att hålla kvar och återkomma till.

Sanna Sofia Vuori, Linda Bondestam

Ägget (Förlaget M) Finlandian­ominerade Ägget är en färgspraka­nde och underbar berättelse om hur familjer blir till med många detaljer att insupa – mycket berättas bara i bild. Okonstlat om regnbågsfa­miljer, granngemen­skap, adoption, och mångfald. Om småbarnsva­rdagen och barns längtan efter mysterium och äventyr.

Sanna Mander & Anna Sarve

Prilliga Prinsessbo­ken (Schildts & Söderström­s) Coolaste prinsessle­xikonet med allt du behöver veta om prinsessor. I Prinsessmå­larboken fick vi lära oss att prinsessor kan se ut nästan hur som helst, från cowboyprin­sessor till sjöjungfru­prinsessor. I den här boken bjuds vi förutom på Sanna Manders underbara illustrati­oner också på fyndigt skrivna och spännande berättelse­r varvade med fakta. Festligt med moderna prinsessor som räddar sig själva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland