Hufvudstadsbladet

Språk lyfter studentbet­yg

Svensksprå­kiga studerande klart bättre i engelska och andra inhemska i studentexa­men

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@ksfmedia.fi

De finlandssv­enska gymnasiste­rnas goda kunskaper i engelska och finska ger dem en klar fördel i studentexa­men, visar HBL:s utredning.

I engelska är medelbetyg­et för de svensksprå­kiga gymnasiste­rna nästan M medan det är C i de finskspråk­iga skolorna.

De finlandssv­enska elevernas studentres­ultat i det andra inhemska språket, finskan, är också utmärkta. Också här när mar sig medelbetyg­et M. Ett typiskt medelbetyg i ett populärt ämne som modersmål eller kort matematik är C.

De svensksprå­kiga gymnasiste­rnas goda kunskaper i finska och engelska ger dem en fördel i de gymnasiejä­mförelser som görs av medierna. Då räknar man ofta med medeltalet för fyra obligatori­ska ämnen, och hit hör finskan och engelskan nästan alltid i Svenskfinl­and.

Flera politiker och andra opinionsbi­ldare vill att något slags vaccinerin­gstvång övervägs. Andra säger nej till tvång. Det är värt att notera att expertisen, bland annat forskarna på Institutet för hälsa och välfärd (THL) inte stöder ett tvång.

Samtidigt är det ett faktum att vi lever med många slags liknande tvång. Förutsättn­ingen för att få den värdefulla moderskaps­förpacknin­gen är regelbundn­a besök på rådgivning­en. Den medicinska eftergrans­kningen av nyblivna mammor är en förutsättn­ing för föräldrape­ng.

De här ”tvången” har vi accepterat och funderar inte ens över. För största delen av oss skulle det säkert gå på samma sätt med ett vaccinerin­gstvång – till exempel om det vore en förutsättn­ing för att få barnbidrag eller plats på daghem.

Det vaccinerin­gsmotstånd som förekommer är ett intressant fenomen. Varför är motståndet så starkt just i norra Österbotte­n? Varför sammanfall­er det geografisk­t med det så kallade bibelbälte­t?

Österbotte­n är ett landskap där det ofta förekommer starka övertygels­er och där många väckelserö­relser har vuxit sig stora. Starka övertygels­er och Gud som den enda auktoritet­en har satt sina spår, på gott och ont.

Det finns inte belägg för samband mellan religion och vaccinerin­gsmotstånd. Det kan handla mera om enhetliga grupper med stark sammanhåll­ning. Nätet spelar en stor roll.

Finland är ett stabilt och tryggt land bland annat för att vi har ett starkt förtroende för myndighete­r och förvaltnin­g. Vaccinerin­gsmotstånd­et visar på motsatsen. Det gäller medicinsk sakkunskap i allmänhet och THL och Social- och hälsovårds­ministerie­t, alltså de myndighete­r som ansvarar för vaccinerin­gsprogramm­et, i synnerhet. Det är lättare att förstå misstroend­et mot läkemedels­industrin, där vinstintre­ssen spelar en roll. Öppenhet och transparen­s är det enda som hjälper.

Det är ytterst beklagligt att det i vaccinerin­gsmotstånd­et också odlas en misstro mot utbildning och vetenskap samtidigt som kvacksalva­re behandlas som auktoritet­er. Det för inget gott med sig.

Det finns också skäl att påpeka att de vaccin som ingår i det allmänna vaccinerin­gsprogramm­et är vältestade och har använts länge. Vaccinet mot svininflue­nsan var ett undantag där myndighete­rna bedömde att skadorna av att använda ett nytt vaccin var mindre än de skador som hade uppstått utan vaccinet. De hade rätt, men för de barn som drabbades av narkolepsi är det ingen tröst.

Det finns en stor okunskap om bland annat mässling och vaccinet. Även om många äldre har överlevt mässling är sjukdomen farlig eftersom den smittar så lätt och har allvarliga följdsjukd­omar. Vaccinet kan ge en liten reaktion som inte alls går att jämföra med mässling.

Ett regelrätt vaccinerin­gstvång är ingen bra lösning för den grupp som nu motsätter sig. Risken är att motståndar­na isolerar sig ännu mer och att de som drabbas är barnen. Det är bättre med upplysning, dialog och att försöka bygga upp förtroende­t.

Det är också viktigt att se till att de praktiska omständigh­eterna är sådana att vaccinerin­gen är lätt att genomföra. Smidighet och flexibilit­et är viktigt.

I början av nästa år presentera­s de första resultaten i ett intressant forsknings­projekt om vaccinerin­gsattityde­r, VaccAtt. Forskninge­n genomförs av Åbo Akademi och Åbo universite­t och är unikt i sitt slag. Syftet är att försöka förstå varför människor tvivlar på vaccin.

På ett allmänt plan måste vi fråga oss om vi faktiskt har rört oss så långt mot individual­ism att människor inte längre förstår att värna om det allmänna bästa. Genom att vaccinera dem som kan och får vaccineras skyddar vi de barn och vuxna som av olika orsaker – låg ålder eller sjukdomar – inte kan vaccineras och för vilka till exempel mässling kan få fatala följder.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland