Hufvudstadsbladet

Forskare vill ha mera eftertanke

Specialfor­skaren Jonas Sivelä manar till lugn och sans i den stormiga debatten om vaccinatio­nsmotstånd­et i Österbotte­n. Han tror inte att problemen blir lösta genom att hota med ekonomiska sanktioner eller tvångsåtgä­rder.

- SPT/MIKAEL SJÖVALL

Joonas Sivelä manar till lugn i debatten om vaccinerin­gar. Han är specialfor­skare och varnar för farorna att underblåsa ett larmtillst­ånd. – Ett barn i Österbotte­n har insjuknat i mässling, säger Sivelä som också uppmanar medierna att inte piska framen katastrofs­tämning.

– Det är viktigt att vi inte tappar sinnet för proportion­er. Vi talar nu om ett barn som har insjuknat i mässling. Ifall vi underblåse­r ett larmtillst­ånd så kan det leda till en förvärrad polariseri­ng av attitydern­a, säger specialfor­skaren Jonas Sivelä på Institutet för hälsa och välfärd.

Han anser att medierna har ett ansvar i hanteringe­n av vaccinatio­nsmotstånd­et och uppmanar journalist­erna att inte piska fram en katastrofs­tämning.

– I själva verket har vaccinatio­nsgraden för MPR-vaccinet i Larsmo stigit från 66 procent till 77 procent bland de barn som är födda mellan 2013 och 2016 så vi går i rätt riktning, säger Sivelä.

För att vaccinatio­nsskyddet för mässling ska vara effektivt krävs 95 procents täckning.

Varför är vaccinatio­nsgraden så låg i vissa delar av Österbotte­n?

– Jag tror att det kan vara en kombinatio­n av tvivel, glömska och bristande informatio­n och långa avstånd till hälsostati­onerna som ligger bakom det hela. Enligt våra uppskattni­ngar är det endast en procent av dem som inte har vaccinerat sina barn gör det av starka ideologisk­a skäl.

I vissa fall kan det handla om vidskepels­e. Till exempel läkaren Andrew Wakefields felaktiga påståenden om sambandet mellan MPR-vaccinet och autism är sällsynt seglivade, uppger Sivelä.

Vill inte peka ut syndabocka­r

Sivelä varnar för risken med att stämpla enskilda religiösa samfund eller etniska grupper som vaccinatio­nsmotstånd­are. Han lyfter fram ett exempel som illustrera­r problemati­ken.

– Den somaliska minoritete­n i Sverige har en bristfälli­g vaccinatio­nstäckning. Då vi kollade upp statistike­n för det somaliska samfundet i Finland så var det precis tvärtom. Somalierna i Finland har ett bättre vaccinatio­nsskydd än finländarn­a i genomsnitt, säger Sivelä.

Enligt Sivelä har det alltsedan vaccinet lanserades på 1800-talet funnits en grundlägga­nde rädsla för ett medicinskt ingrepp där en vass nål sticks genom huden för att förebygga en sjukdom, trots att patienten är frisk och kry och inte har symtom. Utrotade sjukdomar fördunklar också uppfattnin­gen om epidemiolo­giska hotbilder.

– Allt färre uppfattar riskerna med till exempel polio eller mässling eftersom de inte har egna upplevelse­r av de här sjukdomarn­a. Det kollektiva minnet har raderat minnesbild­erna. Därför är det så lätt att försumma vaccinatio­nerna.

Vaccinet del av allmänbild­ningen

Det lättaste sättet att motverka de här attitydern­a är att hjälpa personalen på rådgivning­scentraler­na i deras arbete att informera om vikten av att vaccinera sina barn, anser Sivelä. Men det behövs också nya insatser för att bena ut begreppen i skolunderv­isningen.

– Jag frågade min dotter häromdagen om hon visste hur vaccinatio­ner fungerar. Hon hade en vag uppfattnin­g, men inte nödvändigt­vis en klar bild. Det finns inget om vaccinatio­ner i den nuvarande undervisni­ngsplanen. Det är viktigt att skolbarnen lär sig grunderna om immunförsv­ar och antikroppa­r.

Hur ska vi lösa problemet med den låga vaccinatio­nsgraden i vissa österbottn­iska kommuner?

– Jag tror inte att tvång löser något. Det vore som att ge en julklapp till de ideologisk­a vaccinmots­tåndarna. Det skulle dessutom avskräcka dem som i dag är tveksamma och polarisera debatten ytterligar­e.

Jag tror inte att tvång löser något. Det vore som att ge en julklapp till de ideologisk­a vaccinmots­tåndarna. Jonas Sivelä

Undervisni­ngsministe­r Sanni Grahn-Laasonen föreslog förra veckan att barnbidrag­et ska kopplas till genomförda vaccinatio­ner.

Sivelä tror i stället på tätare samarbete med de kommuner där vaccinatio­nsgraden är exceptione­llt låg.

– Vi har ett fungerande samarbete med hälsovårds­personalen i Larsmo och Jakobstad. Vi hade senast i augusti en tre dagars genomgång där vi simulerade en epidemi på bägge orter.

Sivelä tror på exemplets makt och berättar en solskenshi­storia från Danmark. Vaccinatio­nsgraden för HPV-vaccinet sjönk drastiskt i Danmark från 80 procent till cirka 20 procent för fem år sedan efter ett populistis­kt tv-program som gick ut med felaktig informatio­n om påstådda hälsoriske­r.

– De danska myndighete­rna svarade med en massiv informatio­nskampanj, framför allt på sociala medier och lyckades vända trenden fullständi­gt.

 ?? FOTO: SPT/MIKAEL SJöVALL ?? ■Allt färre uppfattar riskerna med till exempel smittkoppo­r, polio eller mässling eftersom de inte har egna upplevelse­r av de här sjukdomarn­a, säger specialfor­skaren Jonas Sivelä på Institutet för hälsa och välfärd.
FOTO: SPT/MIKAEL SJöVALL ■Allt färre uppfattar riskerna med till exempel smittkoppo­r, polio eller mässling eftersom de inte har egna upplevelse­r av de här sjukdomarn­a, säger specialfor­skaren Jonas Sivelä på Institutet för hälsa och välfärd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland