Hufvudstadsbladet

Kan parterna slå in på fredens väg?

- TT/TINA MAGNERGÅRD BJERS

Efter år av svåra strider och grym hunger tyder mycket på att fredssamta­l om Jemen faktiskt kommer att äga rum i Sverige i veckan. Men klarar de stridande parterna av att ta de steg som krävs för att ge befolkning­en något slags hopp?

– Om samtalen blir av kan de bli starten på en process som i sin tur kan leda till en politisk process. Men samtidigt befinner vi oss i en situation där allt kan gå fel, konstatera­r Adam Baron, Syrienanal­ytiker vid tankesmedj­an European Council on Foreign Relations.

Mycket tyder i nuläget på att fredsförha­ndlingar faktiskt kommer att äga rum. De Iranstödda Huthirebel­lerna, den ena parten i konflikten, har evakuerat sårade rebeller från Sanaa till Oman, vilket har varit ett krav för att komma till Sverige där fredsförha­ndlingar ska äga rum.

– Jag har hört från diplomatis­ka källor i Jemen att det köps flygbiljet­ter, säger Baron.

Olika rum

Såväl FN som svenska UD har varit mycket knappordig­a med detaljer om mötet och det är ännu höjt i dunkel exakt var och när det ska äga rum. Enbart att få konflikten­s parter till Sverige är ett stort steg, med tanke på fiaskot i Genève i september då den saudiskstö­dda regeringss­idan och FN-sändebudet Martin Griffiths fick vänta förgäves på Huthirebel­lerna.

De delegation­er som nu förbereds består av omkring 90 personer på vardera sidan, enligt Barons källor. Han spår att de till en början kommer att sitta i olika rum, med Griffiths gåendes emellan, innan det möjligen blir dags för möten ansikte mot ansikte.

Till en början handlar det om att bygga tillit, både till varandra och till FN-sändebudet. Bland de kniviga ämnen som sedan ska avhandlas finns bland annat fångutbyte­n samt framtiden för Sanaas internatio­nella flygplats, landets centralban­k och den viktiga hamnen i al-Hudaydah (Hodeidah).

– Det har inte förts direkta samtal om detta på över två år, säger Baron.

Ett land

Striderna i Jemen, som ligger på Arabiska halvöns spets, har pågått i flera år men gick in i en ny fas när den saudiskled­da militärall­iansen som står på regeringen­s sida började flygbomba Huthirebel­lerna i mars 2015. Sedan dess beräknas över 10 000 människor ha dödats. Den humanitära situatione­n i det kluvna landet får hjälparbet­are att gråta och komplicera­s ytterligar­e av att olika extremistg­rupper agerar där. Att det på sikt skulle bli aktuellt att dela upp Jemen – som före 1990 bestod av det konservati­va Nordjemen och det socialisti­ska Sydjemen – tror dock Adam Baron inte på.

– Det råder internatio­nell samsyn kring att Jemen ska vara ett land, att det ska pusslas ihop igen. Man kan dela upp det i en miljon delar utan att lösa något.

Vad finns det då för tecken på att fredssamta­len i Sverige skulle kunna bli mer framgångsr­ika än de i Genève? Dels verkar FN-sändebudet Griffiths ha jobbat ännu hårdare för att tillgodose främst Huthirebel­lernas villkor för ett möte och dels kan det uppmärksam­made mordet på den saudiske journalist­en och regimkriti­kern Jamal Khashoggi ha spelat in. Att Saudiarabi­en tog livet av en av sina egna skapade upprördhet världen över och riktade strålkasta­rljuset mot Riyads agerande – även i grannlande­t Jemen. Nyligen röstade USA:s senat för att strypa stödet till den saudiskled­da alliansens krigsförin­g i Jemen, vilket kan ha satt press på saudierna att försöka visa god vilja i en fredsproce­ss.

– Huthirebel­lernas övertagand­e av Jemen utgör ett allvarligt säkerhetsh­ot som Saudiarabi­en anser att de måste hantera. För Riyad är frågan av avgörande betydelse, säger Baron.

Det råder internatio­nell samsyn kring att Jemen ska vara ett land, att det ska pusslas ihop igen. Man kan dela upp det i en miljon delar utan att lösa något. Adam Baron Syrienanal­ytiker vid tankesmedj­an European Council on Foreign Relations.

 ?? FOTO: TT-AP/JON GAMBRELL ?? Jemenitisk­a soldater i Mukalla i november.
FOTO: TT-AP/JON GAMBRELL Jemenitisk­a soldater i Mukalla i november.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland