Hufvudstadsbladet

Historisk skandal utspelas nu i Esbo

- ULF JOHANSSON Esbo

BEMBöLE I en vacker ådal i Bemböle finns, gömd och glömd, 600 år gamla spår av generation­ers människohä­nder. Detta gäller Bemböle kvarnruine­r, som nu med accelerera­nde fart skattas till förgängels­en. Området är fredat och i ån simmar forell.

För tio år sedan uppmanade Esbo hembygdsfö­rening mig att rädda ruinerna. Innan jag motionerad­e i stadsfullm­äktige besökte jag ruinerna och fick en chock. Första gången jag på 1950-talet såg dem var de en cirka 100 meter lång mäktig sten- och betongkons­truktion. Nu fanns bara en bråkdel kvar, men är ändå värd att spara för eftervärld­en.

Verksamhet­en upphörde 1929 då trädelen förstördes i en eldsvåda. Här fanns en gång två eller tre skvaltkvar­nar, som var början till Esbos industrial­isering. År 1917 grundades Esbo elektriska här och de berömda Könniklock­orna byggdes med energi från forsen.

Min motion 2009 till stadsfullm­äktige gick ut på att skyndsamt fästa lösa stenar, avlägsna en nästan ogenomträn­glig skog vars rötter effektivt bröt sönder murarna, samt att en informatio­nstavla skulle uppsättas invid friluftsle­den mellan södra och norra Esbo, som går tätt förbi. Vandrare och skidåkare brukar förundra sig över vad som döljer sig i dalen. Motionen godkändes enhälligt.

Därefter bad jag tekniska verket att bygga en utsiktspla­tå, vilket skedde efter bara två veckor. Parkavdeln­ingen var genast färdig att gallra skogen och städa upp så folk kunde röra sig där och idrottsver­ket fäste en spårkarta vid platån. Den viktigaste infotavlan, den som berättade vad som fanns på området, skulle stadens museibyrå ställa upp. Trots otaliga löften har denna på nästan tio år inte fåtts upp.

Museibyrån stoppade träd- gallringen. Först skulle området inventeras, konstigt att det inte gjorts tidigare. Det tog tre år. Forskaren Kari Uotila hävdar i sin rapport att de äldsta delarna är från 1400-talet. Det gör ruinerna till ett av Esbos absolut viktigaste fornminnen. Museibyrån trodde kvarnarna byggdes på 1700-talet. Då skogsgallr­ingen, mest sälg, vide och al, efter tre år äntligen fick göras kom ingen att tänka på att behandla stubbarna. Det betyder att området i dag, sju år senare, är mer ogenomträn­gligt än någonsin.

Nu då nästan tio år gått sedan fullmäktig­e beslöt att skyndsamt rädda ruinerna har inte en enda sten fästs. Av de ruiner som då fanns kvar har uppskattni­ngsvis ytterligar­e 20 procent förstörts. Dessutom finns här ett par stenvalv som är livsfarlig­a att gå under. Esbo stad bryter brutalt mot fornminnes­lagen.

I våras innan jag lämnade stadsfullm­äktige försökte jag intensivt hinna få fornminnet räddat. Försökte upprepade gånger få kultursekt­orns chef Aulis Pitkälä att komma och se

Enligt legenden var det här bembölinga­rna hittade på Bembölesag­orna då de väntade på kvarntur.

vad det är fråga om, men han bara skrattade. Däremot bad stadsdirek­tör Jukka Mäkelä mig att guida honom. Han blev imponerad och lovade kontakta museibyrån och be dem åtminstone sätta upp en infotavla. Sedan informerad­e jag direktör Mikko Härö vid statliga Museiverke­t, som bär det yttersta ansvaret för landets fornminnen. Han agerade liksom stadsdirek­tören genast, men också förgäves.

Sedan kontaktade jag den lokala finska avisen som slog upp ärendet. För fem-sex år sedan försökte jag få HBL intressera­t, men fick inget gehör.

En räddningsa­ktion behöver inte bli dyr. Stadens parkavdeln­ing gallrar skogen och städar upp på ett par dagar. Tekniska verket har byggkarlar som för länge sedan hade kunnat fästa lösa stenar. Kostnadern­a för en infotavla är en bagatell. Om man vill rekonstrue­ra en del av ruinerna, vilket vore fantastisk­t, blir det förstås en kostnadsfr­åga. Men snart finns inget kvar att restaurera.

Lättast tar man sig till ådalen genom att lämna bil eller buss vid affärscent­ret i Gloms och promenera längs ån och motionssti­gen cirka 300 meter norrut under Ring III.

Jag har bett otaliga Esbopoliti­ker att åtminstone bese fornminnet, bara en har varit där. Speciellt besviken är jag på SFP. Det var ju mer eller mindre våra förfäder som med bara händer byggt det. Som vanlig invånare har jag numera svårt att ensam rädda ruinerna och vädjar därför om hjälp från allmänhete­n.

Enligt legenden var det här bembölinga­rna hittade på Bembölesag­orna då de väntade på kvarntur.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland