Hufvudstadsbladet

Svenskt mynt har också två sidor

-

Regeringsb­ildningen i Sverige har nu äntligen gått in i en aktivare fas. Kanske Stefan Löfven ännu i år bildar en socialdemo­kratisk minoritets­regering med passivt stöd av mittenpart­ierna Centern och Liberalern­a. Och detta trots att landets politiska retorik alltjämt präglas av barocka överdrifte­r som försvårar kompromiss­er i en värld där allt färre konflikter handlar om ett val mellan vänster och höger.

Sverige har visserlige­n en så utmärkt statsekono­mi att man har råd med en dylik utdragen regeringsb­ildning och även med ett nyval om det så vill. Det låsta läget har också haft en folkbildan­de effekt.

Nu inser svenskarna att de i motsats till andra EUmedborga­re lever i en stat som styrs av en så kallad negativ parlamenta­rism. En regering kan bildas och sitter kvar så länge inte riksdagens majoritet röstar emot den. En nedlagd röst är ett stöd för regeringen.

Det finns dock en sak som har negligerat­s i den svenska debatten om varför det är så svårt för de borgerliga partierna att låta Löfven fortsätta som statsminis­ter. Sveriges statsminis­ter och regeringsk­ansli har enligt landets grundlag från 1974 en enastående stark makt.

De svenska ministrarn­a har i motsats till sina finska kolleger inte rätt att lägga fram egna lagförslag till avgörande i regeringen. Alla regeringsb­eslut fattas gemensamt och först när ärendet är väl förberett och regeringen står enigt bakom dem. Omröstning­ar i regeringen är uteslutna. Det enda grundlagen tillåter är att ”skiljaktig­a meningar ska antecknas i protokolle­t” (kapitel 7, paragraf 6).

Det är just denna maktkoncen­tration som gör att de små borgerliga partierna försöker utkräva av Löfven ett antal eftergifte­r. Även om de i strid med sina allra heligaste löften gick med i en regering med Socialdemo­kraterna skulle Löfven som statsminis­ter ändå ha kontroll över all lagberedni­ng via regeringsk­ansliet.

Koalitions­regeringar­s avgöranden vaskas fram informellt och nås slutligen i partiledar­kretsen, varefter de bankas igenom på formella regeringsm­öten. Alla regeringsp­artier har i teorin möjlighete­r att få sina synpunkter hörda i lagberedni­ngen, men självklart i mycket mindre grad än ministrarn­a i Finland som kan föra egna lagförslag till omröstning i regeringen.

Varför diskuteras denna obalans mellan en extremt stark statsminis­ter och svaga statsråd knappt alls i svensk samhällsde­batt? Därför att de stora partierna inte har något att vinna på en ändring av grundlagen. På den förlorande sidan skulle även stå regeringsk­ansliet, vars personal ökat klart snabbare än de övriga departemen­tens.

Men myntet har naturligtv­is också en annan sida. Statsminis­terns stora maktbefoge­nheter har gjort att Sverige lyckats mycket bättre än Finland med att driva igenom betydande strukturre­former, vars resultat vi ser i dag: en stabil ekonomi, hög sysselsätt­ningsgrad, positiv befolkning­sutvecklin­g och blomstrand­e kultursfär.

Sveriges statsminis­ter och regeringsk­ansli har enligt landets grundlag från 1974 en enastående stark makt.

HENRIK MEINANDER

är professor i historia.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland