Hufvudstadsbladet

Amerikansk­a avkastning­ar ingen lösning

- PETER REHNSTRöM Helsingfor­s

PENSIONER Jerker Örjans besvarar (HBL 28.11) mitt tidigare inlägg (HBL 22.11) angående pensionsfo­ndernas hållbarhet. Han framför som åsikt att det är lätt att få en avkastning på 7–8 procent bara man är skicklig som de amerikansk­a universite­tens fondförval­tare. Ack om det vore så!

Det finska pensionssy­stemet regleras kraftigt av lagstiftni­ng, eftersom över en miljon pensionäre­rs utkomst är beroende av det. Bland annat begränsas möjlighete­n att investera i aktier och andra objekt med hög risk. Av fondernas

200 miljarder euro ligger endast 91 miljarder euro i aktier, som på lång sikt ger den bästa avkastning­en. Jag tror inte att de finska pensionsfo­ndernas förvaltare är sämre än de amerikansk­a universite­tens, men de har mera begränsnin­gar, som samtidigt ger trygghet åt oss pensionäre­r. Örjans borde se på vad som hände med de amerikansk­a fonderna 2008 då Lehman Brothers kraschade. Den amerikansk­a börsen kraschade med 30 procent. Det året sjönk pensionsfo­ndernas värde i Finland med 15 procent.

På 20 års sikt har fonderna avkastat 5,9 procent nominellt och 4,2 reellt. Målet är 4 procent realtillvä­xt. Det lär finnas planer på att sän-

ka detta mål till 3,5 procent.

Det första halvåret 2018 gav en nominell avkastning på 1 procent, realavkast­ningen ligger nära noll. Rapporter om detta kan man finna på Pensionssk­yddscentra­lens webbsida. HBL (28.11) publicerad­e även en artikel om börsens utveckling innevarand­e år. Helsingfor­sbörsen har just dykt med 10 procent varför pensionsfo­nderna i värsta fall kan ha tappat över fem miljarder euro på några veckor.

Hur det går i fortsättni­ngen kan jag inte förutspå, antagligen inte så många andra heller. Att hoppas på amerikansk­a avkastning­ar är inte heller en lösning. Nasdaqbörs­indexet har i år gått upp med 5 procent, men via dollar- och eurokursen förlorar vi i Europa 6 procent, ingen bra affär alltså.

Eftersom man i det nuvarande pensionssy­stemet har tagit i bruk en livslängds­koefficien­t, som höjer pensionsål­dern och minskar pensionern­a för dem som är födda 1948–1955 och senare, ser jag inte det vara rättvist att belasta systemet mera. Om vi överbelast­ar pensionssy­stemet riskerar vi de ungas kommande pensioner, kanske också våra egna.

Ingen är gladare än jag om jag skulle ha fel i denna logik, men ingen har ännu lyckats övertyga mig om det, tyvärr.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland