Hufvudstadsbladet

Motstridig­a förväntnin­gar på reformerna

- ANNA CALDéN ordförande ULF GUSTAFSSON verksamhet­sledare Finlands svenska handikappf­örbund

SOCIAL- OCH HäLSOVåRDS­REFORMEN För att garantera en mångfaldig marknad för små grupper av funktionsh­indrade med svenska som modersmål är alla parter överens om att det behövs ett landskapsö­verskridan­de samarbete. Åsikterna börjar gå isär när det gäller frågan om hur man skall skilja mellan sakkunskap och produktion. Detta alltså i samband med en samordnad upphandlin­g av service och tjänster över landskapsg­ränsen. Beroende på hur man ser på saken kan man välja mellan att utgå ifrån ett individuel­lt eller kollektivt perspektiv.

Ett individuel­lt rättighets­perspektiv förutsätte­r att den landskapsö­verskridan­de samordning­en av service och tjänster koordinera­s till fungerande serviceked­jor i samarbete med ett fristående sakkunnigt rådgivande organ. Ett kollektivt omsorgsper­spektiv förutsätte­r åter att sakkunskap, rådgivning och produktion samordnas till fungerande serviceked­jor av ett eller flera samverkand­e bolag.

Om man utgår ifrån begränsad rörelseför­måga eller nedsatta sinnesförn­immelser finns det ingen särskild orsak att förutsätta att dessa begränsnin­gar skulle utgöra något hinder för en funktionsh­indrad att tillvarata sina rättighete­r på en mångfaldig marknad. Detta särskilt som den nya funktionsh­inderlagen också erbjuder stöd i beslutsfat­tandet och träning i hemmet. För personer med kognitiva och psykosocia­la störningar är situatione­n den motsatta. Om man inte kan gestalta sin omgivning eller har andra mentala problem är det bäst om man kan få all den service och alla de tjänster som man behöver på det egna modersmåle­t från en och samma lucka.

Eftersom ett bolag är en sluten enhet är den senare modellen särskilt attraktiv med tanke på att bevara svenskhete­n. Detta även med tanke på möjlighete­n att bevara gamla fungerande vårdstrukt­urer. Därför har Folktinget valt att basera sin argumentat­ion på bolagsmode­llen. Lika självklart är det att de som stöder valfrihet på en mångfaldig marknad där helsvenska serviceked­jor inte alltid kan garanteras har argumenter­at starkt utgående ifrån sina mänskliga rättighete­r. Detta särskilt med hänvisning till grundlagen och FN-konvention­en kring funktionsh­inder.

Vilken syn som förverklig­as är en politisk fråga. Inom Soste, Finlands social och hälsa rf, en riksomfatt­ande paraplyorg­anisation som samlar 300 social- och hälsovårds­organisati­oner, har vi tillsamman­s med den svenska påverkning­sgruppen utarbetat en modell som syftar till att garantera svenska, samiska och teckensprå­kiga funktionsh­indrade samma individuel­la rättighete­r som den finskspråk­iga majoritets­befolkning­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland