Hufvudstadsbladet

Pitkämäki bryter tystnaden – ”försöker ännu att kasta”

Tero Pitkämäki har slutligen bestämt sig för att fortsätta sin spjutkarri­är – men håller låg profil. – Siktar bara på att tävla i vår, säger han.

- MARCUS LINDQVIST

Beskedet som friidrotts­publiken väntat på i månader: Tero Pitkämäki fortsätter sin karriär. 2000-talets stora blåvita friidrotts­stjärna berättar att det var ett svårt beslut.

– Jag försöker ännu att kasta. Helt hundraproc­entigt är det inte, men den senaste månaden har sett så pass ljus ut att tävlingsin­stinkten har vaknat igen, säger han.

Ville inte ge upp

Pitkämäki har vunnit VM-guld, VM-silver, VM-brons, OS-brons, EM-silver samt två EM-brons. Han har också blivit vald till årets idrottare tre gånger.

Den här säsongen fick ett abrupt slut i juni i Paavo Nurmi Games i Åbo, då han skadade knät. Ledbandet gick av och han behövde operation.

– I början var det ganska sällan som jag tänkte på att kasta spjut. Det började vända i oktober, då jag kunde börja springa och göra saker ordentligt. Då började det kännas som att jag vill pröva. Jag ville inte halta ifrån friidrotts­planen och ge upp, säger han.

Snabb återhämtni­ng

Ortopeden Harri Panula berättar att Pitkämäki ligger två månader före den normala tidtabelle­n för att återhämta sig från en ledbandsop­eration. De träningar Pitkämäki gjort, brukar man först kunna klara av fyra månader efter ingreppet.

Pitkämäki har gjort grundträni­ng, sprungit, hoppat, styrketrän­at och kastat lite utan ansats. Fokus ligger på att förstärka det vänstra benet, som blivit svagare.

– Jag har också kört lite hårdare intervalle­r och hopp. Om ett par månader kan jag redan träna normalt, säger Pitkämäki.

Låg profil

Höjdpunkte­n nästa säsong är förstås VM i september-oktober i Qatar. Den ovanligt sena tidpunkten ger mera tid för Pitkämäki att återfinna spjutforme­n, men han väljer att vara anspråkslö­s.

– Jag kan inte ännu förvänta mig någonting av sommaren. Målet är att få tävla i vår.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/TIMO AALTO ?? Tero Pitkämäki ville inte ge upp efter knäskadan.■
FOTO: LEHTIKUVA/TIMO AALTO Tero Pitkämäki ville inte ge upp efter knäskadan.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland